Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Позиція МКІП: храм-МАФ біля Десятинної церкви має бути демонтовано

Будівля каплиці, так звана церква Десятинного Храму Пресвятої Богородиці, яка незаконно розташована на території Національного музею історії України, є самочинним будівництвом та споруджена Релігійною громадою Української Православної Церкви московського патріархату. 

Саме тому, ще з липня 2020 року триває суд за позовом від Національного музею історії України щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом знесення самочинного об’єкта нерухомого майна та приведення земельної ділянки у попередній стан.

Міністерство культури та інформаційної політики України залучене до справи як третя сторона. 

Окрім того, до участі у справі залучена Київська міська державна адміністрація.

На жаль, спочатку через пандемію коронавірусу, а згодом через початок повномасштабної війни з рф, а також через необхідність проведення судової земельно-технічної експертизи, розгляд справи дещо уповільнився. 

Разом з тим, наразі експертизу вже завершено, а наступне судове засідання призначене вже на 18 січня 2023 року, отже є обґрунтоване сподівання, що невдовзі спір таки буде вирішено в законний спосіб.

Довідково: земельна ділянка, на якій споруджено каплицю, за основним цільовим призначенням належить до категорії земель історико-культурного призначення та надана музею в постійне користування рішенням Київської міської ради від 29.10.1998 № 22/123 для експлуатації та обслуговування його будівель. Власником ділянки є держава в особі Київської міської державної адміністрації.

Земельна ділянка музею належить до особливо цінних земель – входить до меж пам’ятки археології національного значення «Місто Володимира – дитинець стародавнього Києва з фундаментами Десятинної церкви, V-IX століття, IX-XIII століття», а також розташована в межах буферної зони об’єкта культурної спадщини, занесеної до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Київ: Собор Святої Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська Лавра».

Жодних дозволів на будівництво, як і на використання земельної ділянки, зазначена релігійна організація ніколи не отримувала. 

Самовільне захоплення ділянки почалося 2008 року. Спочатку споруда мала вигляд трьох зблокованих кіосків. У 2012 році за часів президенства Віктора Януковича почалося «узаконення» незаконного будівництва. 

Так, рішенням Шевченківського районного суду м. Києва від 15.02.2012 за релігійною громадою було визнано право власності на малу архітектурну форму – каплицю церкву Десятинного Храму Пресвятої Богородиці, яка складається з трьох зблокованих кіосків по 20 кв. метрів кожний, загальною площею 60 кв. метрів. Тобто, фактично, визнано право власності на МАФ, який не є нерухомим об’єктом та згідно з законодавством не підлягає державній реєстрації. Судове рішення у подальшому стало підставою для проведення державної реєстрації за релігійною громадою права власності на нежитлову будівлю, каплицю, загальною площею 133,2 кв.м., яка до того часу з кіосків перетворилася на капітальну цегляну споруду з фундаментом.

Каплиця містить усі ознаки самочинного будівництва, оскільки земельна ділянка, на якій релігійна громада здійснила будівництво, ніколи їй з цією метою не виділялася ні у власність, ні в користування. Документи, які б посвідчували право на земельну ділянку, відсутні. Сама будівля споруджена без затвердженого проєкту, без отримання дозволів на будівництво. В експлуатацію будівля у встановленому порядку не введена. 

 

Вас може зацікавити

МКІП внесе садибу Зеленських до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, наразі крок за КМДА

МКІП внесе садибу Зеленських до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, наразі крок за КМДА

Національний музей Голодомору-геноциду отримав художню концепцію майбутньої експозиції другої черги

Національний музей Голодомору-геноциду отримав художню концепцію майбутньої експозиції другої черги