Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Позиція МКІП щодо незаконної перебудови садиби Терещенко

Щодо незаконної перебудови садиби Терещенко Міністерство культури та інформаційної політики повідомляє наступне.

«Житловий будинок», розташований за адресою м.Київ, бул. Шевченко, 34 визнаний пам’яткою архітектури місцевого значення у 1986 році. «Флігель» (бул. Шевченко, 34/11) не занесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, але рішенням Управління охорони пам’яток історії, культури та історичного середовища КМДА взятий на облік як щойно виявлений об’єкт культурної спадщини.

Обидва об’єкти перебувають у зоні відповідальності Департаменту охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації.

За наявною у МКІП інформацією в грудні 2019 року Департамент охорони культурної спадщини виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) погодив проєкт реставрації садиби та її пристосування під офісні приміщення. Водночас, у рішенні Департаменту була зазначена інформація про необхідність отримання дозволу на проведення земляних робіт у Міністерства культури та інформаційної політики.

Станом на сьогодні жодних запитів на погодження науково-проєктної, проєктної документації, дозволів на проведення земляних робіт у садибі Терещенко до МКІП не надходило.

Окрім того, Міністерство наголошує: з 1 січня 2019 року будь-яке будівництво або перетворення пам’яток, що передбачає зміни характеристик параметрів, без затвердження історико-архітектурного опорного плану Києва заборонене.

Нагадаємо, наразі у Верховній Раді на розгляді знаходяться два законопроєкти, ініційовані МКІП, що значної мірою посилять відповідальність за руйнацію памяток нерухомої спадщини. Це законопроєкти Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання руйнуванню та знищенню нерухомої культурної спадщини (№ 4561) та Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за руйнування та знищення нерухомої культурної спадщини та порушення традиційного характеру середовища (№ 4562).

Вас може зацікавити

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора