Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Протягом 2023 року українські організації отримали майже 5 млн євро на реалізацію проєктів в межах програми ЄС «Креативна Європа»

Події

6 лютого в Укрінформі обговорили результати роботи Національного Бюро програми Європейського Союзу «Креативна Європа» в Україні за 2023 рік. У тематичному брифінгу взяв участь заступник Міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко.

«Вранці я мав зустріч із колегами з Брюсселю, де ми обговорили різні формати подальшої підтримки України у сфері культури, спадщини та медіа. Вагому частину цієї зустрічі ми присвятили програмі «Креативна Європа». Говорили про те, що було б корисно збільшувати підтримку Україні. Тож наша найближча ціль — відкриття всіх проєктів у галузі медіа. Адже ми ухвалили Закон «Про медіа» та зміни до Закону «Про рекламу», чим повністю імплементували вимогу про наближення нашого аудіовізуального законодавства до європейського. Тому ми можемо претендувати на розширення участі в усіх проєктах», —  сказав він.

Програма «Креативна Європа» надає фінансову підтримку культурним, медійним й аудіовізуальним проєктам. Її метою є захист, розвиток та промоція європейського культурного та мовного розмаїття та спадщини, а також підвищення конкурентоспроможності та економічного потенціалу сектору культурних та креативних індустрій, зокрема аудіовізуального.

«Наявність цієї програми ЄС є важливою для України, адже вона сприяє залученню коштів та підтримці української культури у час, коли це необхідно. Водночас посилення транскордонного виміру в діяльності українських організацій культурного сектору модернізує нашу культуру», — підкреслила завідувачка сектору міжнародної технічної допомоги Міністерства культури та інформаційної політики Анна Семаєва

Співробітник Бюро програми ЄС «Креативна Європа» в Україні Микола Ульянов поінформував, що Україна долучилася до програми у 2016 році. До 2022 року українські організації отримали майже 9 млн євро на здійснення своїх проєктів. Водночас за 2023 рік установи культурного та креативного секторів отримали майже 5 млн євро на реалізацію своїх ідей. 

«Впродовж цих шести років «Креативна Європа» підтримала 83 проєкти, разом із тим за 2023 рік було профінансовано 28 проєктів і 32 організації. Ми працюватимемо, щоб цьогоріч ці цифри лише зростали», — додав він. 

Виконавчий директор Українського культурного фонду Владислав Берковський зауважив, що Бюро програми ЄС «Креативна Європа» є структурним підрозділом УКФ з 2018 року. Він відзначив зміну підходів до самої діяльності Бюро в України, зокрема, акцент на проведенні заходів освітнього характеру, як-от «Ярмарок грантів». 

Зі свого боку УКФ забезпечує діяльність Бюро і кадровим, і фінансовим ресурсом. Так, спільно організовуються інформаційні дні та робота з регіонами щодо поширення інформації про грантові можливості. Владислав Берковський зазначив, що кількість установ та організацій, які почали брати участь в цій програмі, збільшилася.

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону