Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Проєкт «Restoring Ukraine Together» презентував аналітичний звіт про фінансування культури та мистецтва

Проєкт «Restoring Ukraine Together» презентував аналітичний звіт «Стан фінансування культури та мистецтва з місцевих бюджетів: основні тенденції 2022 року».

Проєкт працює за різними напрямками, в тому числі за напрямком культури, в рамках якого представляється дане дослідження з метою покращення планування фінансування на наступні періоди, а також проводиться діяльність щодо аналізу та підтримки формування євроінтеграційних політик у культурному секторі відповідно до існуючих практик країн-членів ЄС.

Основні висновки аналітичного звіту окреслили тенденції, які минулий 2022 рік – рік війни, економічних та соціальних потрясінь приніс сектору культури:

  • Темпи приросту видатків в  темпи приросту видатків в національній валюті та дол. США  в 2022 році, в порівнянні з 2021 роком, є від’ємними – видатки державного бюджету на такі потреби скоротилися на 39,78% у гривневому еквіваленті і на 49,19% у доларовому, місцевого бюджету на 12,09% та 25,82% – відповідно.
  • Найбільше видатків в сумі видатків з місцевих бюджетів на культуру та мистецтв було здійснено на оплату праці і нарахування на заробітну плату – 60,87%. При цьому розмір середньомісячної заробітної плати штатних працівників за напрямом «Діяльність у сфері творчості, мистецтва та розваг» є нижчим за розмір середньомісячної заробітної плати штатних працівників у середньому по економіці у 2022 році на 25,6%, а за напрямом «Функціювання бібліотек, архівів, музеїв та інших закладів культури» – на 29,5%. 

Повний текст аналітичного звіту можна прочитати тут.

Проєкт «Restoring Ukraine Together», реалізується за підтримки Європейського Союзу мережею захисту національних інтересів АНТС з метою побудови довіри між ключовими стейкхолдерами процесу відновлення України: органами державної та місцевої влади, міжнародними донорами та партнерами, експертними та професійними спільнотами, представниками громадянського суспільства.

Вас може зацікавити

МЕДІА-ТОЛОКА у Києві: українські медійники, блогери та креативники обговорили можливості для розвитку

МЕДІА-ТОЛОКА у Києві: українські медійники, блогери та креативники обговорили можливості для розвитку

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві