Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Революція Гідності: Чорна меса»: у Києві презентували книгу про долі Героїв Майдану

Події

15 лютого у Медіацентрі Україна-Укрінформ презентували книгу Павла Романюка «Революція Гідності: Чорна меса». 

Переглянути відео

Автор видання — журналіст-розслідувач, який зібрав багато інформації про події Революції Гідності. У книзі він ділиться невідомими свідченнями про долі Героїв Майдану, оприлюднює подробиці, викриває таємні злочини та залаштункових персонажів. Автор аналізує і співставляє факти, тенденції, обіцянки і наслідки.

Переглянути фотоальбом

«Дуже швидко минуло 10 років з часів Революції Гідності. Реалізація цього проєкту була запланована ще минулого року в рамках нашого конкурсу «Книга на зміцнення національної єдності». Ми сподівались, що серед переможців будуть книги, які стосуватимуться Революції Гідності. Оскільки наразі ми відзначаємо десяту річницю тих подій. День Героїв Небесної Сотні фактично стає кульмінацією революційних подій і найбільш, на жаль, кривавих. Ми маємо особливо згадувати і пам’ятати все, що тоді відбулось. Це переломні сторінки в історії України, які ми з вами й всі наступні покоління будемо вивчати. Тут важливо, не допустити перекручування історії, як це часто роблять наші  північні сусіди», – сказав заступник Міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко.

Нагадаємо, цьогоріч Україна відзначає десяту річницю Майдану. Десять років тому – 20 лютого 2014 року в середмісті столиці України загинула найбільша кількість людей – 48. Їх назвали Героями Небесної Сотні разом з іншими 54 загиблими та смертельно пораненими учасниками мирних протестів упродовж зими 2013–2014 років і п’ятьма активістами Майдану, які загинули навесні 2014 року, обстоюючи демократичні цінності та територіальну цілісність України.

«Мої особисті враження від книги дуже емоційні. Вона правдива, пряма, змістовна, дуже багато фактів, яких я, наприклад, не знав до цього часу. Автор висловлює свої думки максимально відверто прямо. Іноді це шокує, але я дуже задоволений, що ці думки вже є в паперовому вигляді. Це залишиться і нашим нащадкам, щоб потім не перекручували історію. Книгу видали у кількості 1000 примірників. Можливо, в цьому році буде більше, тому що цю книгу має прочитати кожен», – зазначив генеральний директор Державного підприємства «Центр захисту інформаційного простору України» Максим Удовиченко.

Своєю чергою, Тетяна Ярошовець, доктор філософії, генеральний директор ГО «Міжнародний інститут українознавчих студій» зачитала слова автора книги про ідею твору. 

Повноправним героєм книги можна назвати Олександра Тимошенка, фотожурналіста, який зробив понад 9 тисяч світлин на Майдані і дістав кулю від беркутівця. Його знімки також оприлюднені в книзі «Революція Гідності: Чорна меса». 

«Цінність цих фотографій у тому, що вони несуть правду. Те, що сказав словами пан Павло, автор книжки, то все це в кожному моєму знімку й підтверджує цю правду», – сказав фотожурналіст та учасник Революції Гідності.

В обговоренні також взяли участь: доктор філософії, генеральний директор ГО «Міжнародний інститут українознавчих студій» Тетяна Ярошовець; автор передмови до книги, народний депутат України VII скликання, постраждалий учасник Революції Гідності, дитячий хірург Василь Пазиняк; заслужений журналіст України, головний редактор Видавничого дому журналу «Пам’ятки України» Анатолій Сєриков.

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону