Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Російська окупація Криму: Україна та ЄС обговорили питання, пов’язані з процесом деокупації та реінтеграції українського півострова

У вівторок, 17 січня на рівні старших посадових осіб відбувся Десятий раунд неформальних консультацій Україна-ЄС з питань правових наслідків тимчасової окупації АР Крим та міста Севастополь.

Порядок денний складався із шести блоків, зокрема: 

  • обговорення питань, пов’язаних із процесом деокупації та реінтеграції Автономної Республіки Крим, включаючи діяльність Міжнародної Кримської платформи як формату об’єднання відповідних міжнародних зусиль. 
  • порушення міжнародного гуманітарного права окупаційною адміністрацією рф на півострові (в т.ч. переслідування кримських татар, релігійні утиски та незаконний призов кримчан до служби у збройних силах рф);
  • обговорення стану справ у сфері невизнання Євросоюзом незаконної анексії АРК та м.Севастополь та запровадження санкцій ЄС щодо рф у цьому зв’язку. 

У контексті підготовки наступного десятого пакету санкцій, над яким наразі працюють держави-члени Євросоюзу, йшлося про обмеження спроможностей росії продовжувати військову агресію та окупацію українських територій. 

Участь у консультаціях взяли представники Представництва Президента України в АР Крим, Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, Прокуратури АРК та м. Севастополя, а також низки українських міністерств. Сторона ЄС була представлена уповноваженими співробітниками Європейської служби зовнішньої діяльності та Європейської Комісії.

Від Міністерства культури та інформаційної політики України у блоці «Свобода слова і протидія дезінформації. Захист культурної спадщини» виступив заступник Міністра з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко.

Заступник Міністра акцентував особливу увагу на відсутності свободи слова в Криму і систематичному переслідуванню журналістів окупаційниою владою рф.

Тарас Шевченко розповів про ситуацію, що склалася Бахчисараї у зв’язку зі знищенням окупаційною владою пам’яток у Ханському палаці, про захоплення Кам’яної могили росіянами та приєднання його до заповідника Херсонес Таврійський. Також заступник Міністра поінформував європейських колег про успішні судові процедури щодо повернення Скіфського золота з Амстердаму в Україну.

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука