Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

росіяни в Україні зруйнували понад 220 бібліотек та пошкодили близько 400, – Ростислав Карнадєєв

Сьогодні, 19 вересня, стартував ХІІІ Львівський міжнародний бібліотечний форум «Бібліотека вільних людей». У його відкритті взяв участь т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Попри складні умови, спричинені збройною агресією російської федерації проти України, заклади, установи та організації сфери культури та мистецтв продовжують працювати. Своєю чергою бібліотечна сфера продовжує відігравати активну роль в задоволенні культурних та інформаційних потреб українського суспільства. 

За словами Ростислава Карандєєва, наразі відомо про руйнування росіянами в Україні понад 220 бібліотек та пошкодження близько 400. Орієнтовний обсяг втрат бібліотечного фонду понад 187 млн примірників.

«Українці, кожен та кожна на своєму місці, прагнуть витіснити агресора з нашої території. Програма звільнення книжкових полиць від ворожої літератури чи не найважливіша в контексті культурної деокупації. Так само важливою є програма розширення сфер використання української мови, програма залучення до читання дітей і дорослих, а також відновлення бібліотек на деокупованих територіях. Бібліотечна спільнота сьогодні демонструє єднання. Завдяки цьому, переконаний, нам вдасться подолати всі виклики та модернізувати бібліотеки в потужні багатофункціональні культурно-інформаційні центри», – сказав т.в.о Міністра.

Він також наголосив на тому, що для стимулювання інтересу до читання і підтримки бібліотек наступного року в Україні будуть реалізовані нові програми підтримки книговидавничої справи та читання. Вони передбачають надання адресної грошової допомоги для придбання книг та державних субсидій розповсюджувачам видавничої продукції. 

Ростислав Карандєєв подякував усім небайдужим за активну громадянську позицію, натхнення в популяризації читання, підтримку бібліотечної та книговидавничої сфери. 

Нагадаємо, Львівський міжнародний бібліотечний форум став майданчиком для зустрічі керівників та провідних фахівців бібліотек, науковців, викладачів закладів вищої освіти, видавців, авторів, читачів, провайдерів інформаційних послуг, членів та партнерів ВГО Українська бібліотечна асоціація. Подія триватиме до 22 вересня.

Вас може зацікавити

У рамках проєкту UREHERIT архітектори презентували перші проєкти для збереження української культурної спадщини

У рамках проєкту UREHERIT архітектори презентували перші проєкти для збереження української культурної спадщини

У 2024 році 215 символів тоталітарного режиму та російської імперської політики втратили статус пам’ятки культурної спадщини

У 2024 році 215 символів тоталітарного режиму та російської імперської політики втратили статус пам’ятки культурної спадщини