Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Ростислав Карандєєв: Досвід діяльності наглядових рад у галузі бізнесу необхідно використати для ефективного управління державними закладами культури 

Сьогодні, 6 грудня, у Києві відбувся VI Міжнародний форум корпоративних директорів, де експерти в галузі бізнесу та представники державних органів обговорили актуальні тренди корпоративного управління. До дискусії про діяльність наглядових рад в Україні долучився т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв. 

«Забезпечити правильне управління в галузі культури, поєднавши економічну і соціально-мистецьку складові, — це дуже важливе завдання. Нам необхідно розробити механізм управління нашими закладами, передусім тому, що там є майно, яким потрібно розпоряджатися. Тому досвід бізнесу в організації управлінських процесів стане нам у нагоді. Закликаю представників корпоративного сектору ділитися ідеями, або входити до складу наглядових рад закладів культури», — сказав Ростислав Карандєєв. 

Він зауважив, що наглядові ради почали створювати в державних культурним інституціях ще у 1990-х роках, але, на відміну від наглядових рад бізнес-компаній, вони, передусім, наглядали за виконанням урядових рішень, але не опікувалися коштами. Це пояснюється тим, що заклади культури традиційно генерували продукт із мистецькою цінністю, а не економічною. 

Водночас т. в. о. Міністра підкреслив, що в галузі культури вже впроваджують наглядові ради, які опікуються саме розподілом коштів. Такі органи створені в Українському інституті книги та Українському культурному фонді. Цей успішний досвід необхідно поширювати на інші державні установи та заклади культури. 

Також Ростислав Карандєєв зазначив, що створення ефективної наглядової ради буде необхідно для роботи Музею Голодомору-геноциду: посилення інституційної спроможності цього закладу було однією з умов Уряду Канади для фінансування добудови музею. 

Учасники форуму також обговорили успішні кейси провідних українських компаній, які демонструють зростання попри війну. 

Вас може зацікавити

ЮНЕСКО відкрила в Києві фотовиставку, присвячену впливу війни на культуру

ЮНЕСКО відкрила в Києві фотовиставку, присвячену впливу війни на культуру

У Києві відбулась презентація виставки «Скорботний шлях Бахмута»

У Києві відбулась презентація виставки «Скорботний шлях Бахмута»