Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Ростислав Карандєєв презентував розроблений МКІП законопроєкт про меценатство у сфері культури 

Події

Сьогодні, 12 липня, під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Ростислав Карандєєв презентував законопроєкт про меценатську діяльність у сфері культури, розроблений МКІП у співпраці з профільним комітетом. 

Він розповів про основні зміни, передбачені законопроєктом «Про внесення змін до деяких законів України щодо меценатської діяльності у сфері культури». Проєкт закону є особливо важливим в умовах обмеженого фінансування сфери культури та відсутності чіткого законодавчого регулювання меценатської діяльності.

«Від початку повномасштабного вторгнення ми всі стали благодійниками. Це і донати для закупівлі амуніції, і робота волонтерів. Так само зараз потребує підтримки і сфера культури. Ми проаналізували міжнародний досвід Європи і США та розробили зміни в трьох ключових Законах. Запровадження законодавчих основ для утворення та розвитку інституту меценатства у сфері культури включатиме правила та умови здійснення меценатської діяльності, а також створення податкових пільг для меценатів», — зазначив т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики.

Ростислав Карандєєв також додав, що меценатство – це, перш за все, партнерство, де кожна зі сторін отримує свою вигоду. 

Микита Потураєв, голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики додав: «Ми маємо максимально спростити систему регулювання, аби у закладів культури було більше свободи. І цей законопроєкт є фундаментом для наших наступних кроків».

Впровадження законопроєкту передбачає наступні зміни:

  • Введення понять «меценатська діяльність у сфері культури», «меценатська допомога», «меценат культури», «отримувач меценатської допомоги», «бенефіціар»;
  • Встановлення напрямів, за якими може здійснюватися меценатська діяльність; 
  • Визначення видів меценатської діяльності;  
  • Визначення напрямів, за якими бенефіціар може використовувати отриману меценатську допомогу; 
  • Встановлення вимог та істотних умов до договору про меценатську допомогу; 
  • Запровадження державної підтримки меценатів та гарантування вільного вибору у здійсненні меценатської діяльності; 
  • Інформаційне забезпечення меценатської діяльності відповідно до Закону України «Про рекламу»; 
  • Надання можливості як фізичним, так і юридичним особам-меценатам у визначених розмірах зменшувати базу оподаткування на вартість наданої меценатської допомоги;
  • Звільнення від оподаткування товарів (крім підакцизних) та послуг на митній території України, які надаються як меценатська допомога;
  • Звільнення бенефіціара від сплати податку на нерухомість за об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які були передані я меценатська допомога.

Вас може зацікавити

Держкомтелерадіо приймає заявки на здобуття премії імені Максима Рильського за 2024 рік

Держкомтелерадіо приймає заявки на здобуття премії імені Максима Рильського за 2024 рік

Україна створює національну та регіональні команди зі швидкого реагування та захисту культури

Україна створює національну та регіональні команди зі швидкого реагування та захисту культури