Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Ростислав Карандєєв вручив мисткині Ніні Саєнко орден княгині Ольги під час відкриття виставки доробку її династії 

Сьогодні, 11 липня, в Національному музеї декоративного мистецтва України відкрилася широкомасштабна виставка «Золоте перевесло мистецької династії Саєнків». 

Переглянути фотоальбом 

Експозиція представляє близько 100 робіт, серед яких твори художнього текстилю – килими, гобелени, батик, вибійка, декоративні тканини, а також панно та тарелі, виконані в техніці мозаїки соломою, писанки. Це твори з родинної колекції авторів та музейного зібрання. Побачити виставку можна до 1 вересня 2024 року.

Гостей відкриття привітав т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

«Сьогодні ми тішимося з того, що можемо радіти творам фактично цілої династії Саєнків, яка не лише зберегла традиції, а й примножила їх. Нині дуже важливо, щоб унікальна практика, джерелом якої є українське народне мистецтво, переходила з покоління в покоління», – сказав він.

За значні заслуги у зміцненні української державності, вагомий особистий внесок у розвиток мистецтва та сумлінне виконання професійного обов’язку Ростислав Карандєєв вручив орден княгині Ольги І ступеня мисткині декоративного мистецтва, мистецтвознавиці Ніні Олександрівні Саєнко. 

«Для мене це висока честь і я безмежно вдячна за те, що держава оцінила мої скромні здобутки як у мистецтві, так і в мистецтвознавстві та суспільному житті. Бо так складається, що ми не тільки творимо мистецтво, а й презентуємо українське мистецтво в Україні й далеко за її межами. Таким чином ми підтримуємо і утверджуємо нашу національну культуру та ідентичність. Сьогодні це особливо важливо», – зазначила Ніна Саєнко.

Виставка – це ювілейна ретроспектива творчості трьох поколінь мистецької родини: Олександра Саєнка (1899–1985) з нагоди 125-річчя від дня народження, його доньки Ніни Саєнко, заслуженої діячки мистецтв України, та онуки Лесі Майданець-Саєнко, професорки Київської академії декоративно-прикладного мистецтва й дизайну імені Михайла Бойчука, які продовжують справу видатного митця.

Твори митців показують не лише тенденції часу, потужний шлях становлення українського декоративного мистецтва, а й актуальні та сміливі інтерпретації, витримані в національному стилі.

Творчість мистецької династії Саєнків – це приклад розвитку українських традицій, спадкоємності поколінь, вагомих досягнень національної культури.

Вас може зацікавити

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України