Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Ростислав Карандєєв зустрівся з міністеркою культури Швеції

15 лютого в Стокгольмі т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв в рамках свого візиту до Швеції зустрівся з міністеркою культури Швеції Парісою Лільєстранд. Йшлося про допомогу Україні та підтримку проєктів, спрямованих на інтеграцію української культури в європейський культурний простір та активізацію науково-дослідної співпраці між істориками, архівістами, музейниками двох країн, обмін досвідом у сфері культурної спадщини. 

«Швеція всебічно підтримує Україну. Ми безмежно вдячні за це. Ця країна не тільки допомагає презентувати нашу культуру в Європі, а й послідовно підтримує нас під час повномасштабного вторгнення в боротьбі за спільні європейські демократичні цінності та світову безпеку. Ми маємо тисячолітню історію культурних зв’язків між нашими країнами – від часів вікінгів через часи козацької держави до сьогодення. Саме час нагадати всім, що Україна частина європейської цивілізації», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Він також висловив вдячність шведській стороні за допомогу в протидії дезінформації та сподівання на подальшу ефективну співпрацю.

Шведська сторона висловила захоплення фактом, що Швецію на «Євробаченні-2024» може представляти українка Марія Сур. Уродженка Запоріжжя, яка переїхала до цієї країни через повномасштабне вторгнення. Вона перемогла у першому півфіналі шведського Нацвідбору й одразу пройшла у фінал.

Під час зустрічі міністерка культури Швеції Паріса Лільєстранд подарувала Міністерству культури та інформаційної політики України копію оригінальної карти Бахмута. Цей символічний подарунок підкреслює підтримку Швеції України в її боротьбі за незалежність та євроінтеграцію.

Т. в. о. міністра нагадав про успіх в Україні виставки «Раритети української козацької держави – Гетьманщини ΧVII–XVIII століть до 30-річчя Незалежності України». Вона тривала з 17 серпня до 14 листопада 2021 року у Софії Київській. Одним із експонатів проєкту був привезений зі Швеції скорочений переклад латинською мовою договірних статей так званої «Конституції Пилипа Орлика». 

Під час зустрічі сторони домовились про спільний план дій, направлений на допомогу українцям та про продовження плідної співпраці у сфері культури. Нагадаємо, в Музеї шведської армії в Стокгольмі відкрилась масштабна міжнародна музейна виставка «Перехрестя: 1000 років спільної історії Швеції та України». Вона демонструє глибокі українсько-шведські зв’язки впродовж тисячоліття.

Вас може зацікавити

Забезпечення прав працівників Державної бібліотеки України для юнацтва під час реорганізації – пріоритет для МКІП

Забезпечення прав працівників Державної бібліотеки України для юнацтва під час реорганізації – пріоритет для МКІП

Українські проєкти перемогли у двох вікових категоріях конкурсу Молодих творців європейської спадщини 

Українські проєкти перемогли у двох вікових категоріях конкурсу Молодих творців європейської спадщини