Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Роз’яснення Міністерства культури та інформаційної політики України щодо дерусифікації, декомунізації та деколонізації

Дерусифікація, декомунізація та деколонізація – це зрілі та своєчасні процеси в історії сучасної України. Через повномасштабне вторгнення росії запит на заміну радянського й російського спадку на український в нашій державі значно активізувався. 

Найбільш суперечливим у цьому контексті є монументальне мистецтво. Адже деякі пам’ятники та скульптури мають радянську чи російську складову та, водночас, є творами мистецтва. Відповідно до законодавства існують різні процедури демонтажу та поводження з ними. Такі питання мають бути погоджені з місцевою владою та громадою. 

Міністерство культури та інформаційної політики провело ряд публічних експертних обговорень серед науковців, громадськості та представників державної влади й місцевого самоврядування щодо декомунізації та дерусифікації. Під час обговорень прозвучали різні точки зору – від негайного демонтажу до збереження та трансформування монументів. 

Щоб все відбувалося у законний спосіб, Міністерство ініціювало створення Ради при МКІП та УІНП. Це дорадчий орган, що опікуватиметься вказаними питаннями. Органи місцевого самоврядування у діалозі з суспільством мають приходити до спільного рішення і далі координувати його з Радою.

Крім того, у зв’язку з активним очищенням громадського простору від монументів та інших об’єктів, котрі були покликані закріплювати в Україні російські пропагандистські наративи, та відповідними запитами від громадян та органів місцевого самоврядування МКІП разом з Українським інститутом національної пам’яті зібрали ключову інформацію щодо законодавчої рамки відповідних процесів, чинних станом на сьогодні, процедур та розподілу повноважень між органами місцевої та центральної влади у цих питаннях.  

Також МКІП планує регулярно висвітлювати на своїх ресурсах статус запитів щодо демонтажу/переміщення тієї категорії об’єктів, які, відповідно до чинних процедур, надійшли на розгляд Міністерства від органів місцевого самоврядування. Зазначимо, що інколи, подані на розгляд, пакети документів потребують доопрацювання, тоді процес займає в цілому дещо більше часу, ніж очікується. МКІП підтримує прагнення громад та закликає органи місцевого самоврядування готувати та подавати на розгляд відповідні документи, дотримуючись визначених законом процедур.

Протягом останніх місяців на опрацювання до МКІП надійшли такі запити:  

  1. Подання управління культури і туризму Рівненської обласної державної адміністрації від 09.09.2021 № вих-1449/01-05/21 та управління культури і туризму виконавчого комітету Рівненської міської ради Рівненської області від 29.04.2022 № 72 та від 13.05.2022 № 297 – могили Богомолова та Дундича. Статус: після доопрацювання документів видано накази МКІП від 19 травня 2022 року № 172 та від 19 травня 2022 року № 174 «Про надання дозволу на перенесення пам’ятки історії місцевого значення». 
  2. Подання Виконавчого комітету Житомирської міської ради від 13.05.2022 № 12/1603. Статус: проект наказу проходить внутрішні погодження. 
  3. Подання Департаменту охорони культурної спадщини Виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської  державної адміністрації від 10.12.2021 р. № 066-3968 щодо незанесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України об’єктів по м. Києву (34 об’єкти), що підпадають під дію Закону України «Про декомунізацію». Статус: проект наказу проходить внутрішні погодження. 
  4. Облікова документація на пам’ятник О. Пушкіну на Валу у м. Чернігові щодо не включення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України (подання Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА від 05.05.2022 № 01-568/1). Статус: розглянуто на Експертній комісії, готується наказ. 
  5.  Облікова документація на пам’ятку історії місцевого значення «Пам’ятник розвіднику Герою Радянського Союзу М.І Кузнецову» у м. Рівне щодо вилучення із Державного реєстру нерухомих пам’яток України (подання Управління культури і туризму Рівненської міської ради від 11.05.22 № 294). Статус: розглянуто на Експертній комісії, готується наказ. 
  6.  Облікова документація на пам’ятку історії місцевого значення «Братська могила борців за встановлення радянської влади» у с. Романівка Житомирської області щодо невключення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України (подання департаменту культури, молоді та спорту Житомирської ода від 05.01.20220 № 24-1.14/04-22). Статус: розглянуто на Експертній комісії, готується наказ. 
  7. Вилучення з Державного реєстру нерухомих пам’яток України пам’ятки монументального мистецтва місцевого значення “Монумент на відзначення 300- річчя возз’єднання України з Росією” у м. Переяславі. Статус: проект наказу проходить внутрішні погодження. 

Наразі це вичерпний перелік запитів, що перебувають на розгляді. Таким чином, інформація, що шириться у ЗМІ та соціальних мережах про те, що МКІП ніби-то блокує вирішення питань щодо знесення пам’ятників російських діячів, не відповідає дійсності. Міністерство всебічно підтримує рух країни щодо дерусифікації, дотримуючись чинних на сьогодні процедур в цьому процесі. 

Вас може зацікавити

У День пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму 19 травня у Биківні відбувся Міжрелігійний молитовний захід

У День пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму 19 травня у Биківні відбувся Міжрелігійний молитовний захід

У Національній філармонії України відбувся вечір-реквієм «Симфонія Криму. Повернення» для вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу

У Національній філармонії України відбувся вечір-реквієм «Симфонія Криму. Повернення» для вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу