Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Руйнування особняка Гавсевича — злочин проти культурної спадщини

Памʼятка культурної спадщини місцевого значення, споруджена у 1903 році, знаходиться на території центрального історичного ареалу та в межах буферної зони історичного центру Одеси, визначених номінаційним досьє.

Юридичною особою-власником будівлі не виконувався охоронний договір, укладений у 2018 році з Департаментом культури Одеської ОВА. Власником  довгий час не вживалися заходи з належного утримання пам’ятки та проведення її ремонту, у зв’язку з чим Одеською міською радою в межах повноважень у березні 2021 року були застосовані фінансові санкції до власника.

У серпні 2021 року власник розробив науково-проектну документацію, погодив її та отримав дозвіл на проведення протиаварійних робіт на пам’ятці від Департаменту культури Одеської ОВА.

В січня 2023 року сталося руйнування частини конструкцій зазначеної будівлі, після чого власник відкоригував науково-проектну документацію, погодив її та 9 червня 2023 року отримав новий дозвіл від Департаменту культури Одеської ОВА на проведення протиаварійних робіт.

Минулого тижня власник розпочав на обʼєкті так звані протиаварійні роботи, які не відповідають погодженій науково-проектні документації. Фактично це — знищення памʼятки.

Станом на зараз власнику надійшло розпорядження Департаменту культури Одеської ОВА терміново припинити будь-які роботи на об’єкті та надати пояснення щодо проведення робіт, які не відповідають погодженій науково-проектній документації.

На підставі наданих матеріалів Департаментом культури Одеської ОВА буде прийнято рішення про вжиття заходів реагування відповідно до чинного законодавства.

За результатами візуальних обстежень структурні підрозділи Одеської міської ради скерували відповідне звернення до правоохоронних органів.

Органами прокуратури зареєстровано в ЄРДР кримінальне провадження щодо умисного пошкодження/руйнування пам’ятки № 4202316303000045.

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону