Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Щодо освітнього процесу в мистецьких школах в умовах воєнного стану

У зв’язку з оголошеним в Україні правовим режимом воєнного стану, враховуючи рекомендації Міністерства освіти і науки України щодо організації освітнього процесу у закладах освіти, з метою збереження життя і здоров’я учнів, педагогічних та інших працівників мистецьких шкіл Міністерство культури та інформаційної політики надає рекомендації щодо організації навчання в умовах відсутнього або обмеженого доступу до початкової мистецької освіти.

Враховуючи, що в частині регіонів України зберігається реальна загроза для життя та здоров’я мирних мешканців, а в більшості регіонів по кілька разів на день оголошується повітряна тривога, рекомендуємо організовувати роботу мистецьких шкіл залежно від конкретної ситуації, яка склалась в тому чи іншому населеному пункті.

В умовах воєнного стану директором мистецької школи може бути прийнято одне з таких рішень:

  • про призупинення освітнього процесу;
  • про дострокове завершення навчального року;
  • про продовження надання освітніх послуг на умовах дистанційного або змішаного навчання.

Рішення про продовження надання освітніх послуг мистецькими школами необхідно приймати з урахуванням рекомендацій та за погодженням з військовими адміністраціями.

Рішення щодо призупинення освітнього процесу, дострокове завершення навчального року або продовження навчання оформлюється наказом директора або особою, яка його заміщує.

Для прийняття рішення щодо відновлення навчання у дистанційному або змішаному форматі, директору мистецької школи варто визначити спроможність закладу, наявність ресурсів. Важливо підтримати викладачів своєї школи, з’ясувати їх місцезнаходження та можливість/бажання провадити дистанційне навчання, їхню психологічну готовність до проведення уроків, а також надати їм моральну підтримку.

Враховуючи складну економічну ситуацію, пов’язану з війною, значна кількість батьків не зможуть наразі сплачувати за навчання в мистецьких школах. Разом з тим, не варто допускати ситуацію з відрахуванням таких учнів зі складу контингенту шкіл. Наразі головне завдання мистецької школи, особливо в місцях, де не проводяться активні бойові дії,– зберегти кожного учня і педагогічного працівника для повноцінного відновлення навчання та роботи закладів після завершення дії правового режиму воєнного стану.

У випадку, коли учні та/або викладачі змушені були залишити місця свого постійного проживання, або якщо батьки не мають можливості сплатити за навчання, на цій підставі відраховувати учнів не варто. У таких випадках варто призупинити навчання таких учнів до відновлення їхнього навчання після нашої перемоги.

У разі наявності в населеному пункті, де розташована мистецька школа, учнів інших мистецьких шкіл, які стали вимушеними переселенцями, така мистецька школа може тимчасово включити їх до свого контингенту і надати доступ до продовження здобуття початкової мистецької освіти за заявою одного з батьків або інших законних представників. При цьому такі учні можуть навчатися в групах та у викладачів, постійні учні яких тимчасово не навчаються або понад постійний контингент (за наявності відповідного ресурсу), або їм може
надаватися база закладу (доступ до навчального обладнання, музичних інструментів, інтернету) для навчання у своїх постійних викладачів, які змогли організувати навчання дистанційно.

У разі наявності в населеному пункті, де розташована мистецька школа, переселенців з числа викладачів мистецьких шкіл або фахових мистецьких коледжів, які вимушено переїхали із зони бойових дій, такі викладачі можуть долучатися до роботи в цих мистецьких школах. Так само, у разі бажання та наміру таких викладачів організувати дистанційне навчання своїх учнів рекомендуємо надавати їм приміщення та доступ до мережі для дистанційної роботи зі своїми учнями.

Щодо змісту навчання в особливий період рекомендуємо адаптувати освітні програми, зміст навчальних програм та орієнтовні результати навчання згідно з умовами, що склалися. Рекомендуємо скасувати підсумкові контролі для учнів, які не завершують навчання. Для учнів, які навчаються у випускних класах за їхнім бажанням необхідно створити умови для завершення навчання і підготовки до вступу тих, хто планує вступати до фахових мистецьких коледжів, а також видати таким учням свідоцтва про початкову мистецьку освіту.

Щодо плати за навчання в мистецьких школах рекомендуємо для тих учнів, батьки яких не в змозі наразі вносити таку плату, однак які продовжують отримувати освітні послуги (навчатися) в будь-якій формі, організованій закладом, рекомендуємо спільно з засновником прийняти рішення про скасування оплати або здійснення її після відновлення звичайного життя. Для учнів, які зараховані на навчання за кошти місцевих бюджетів але наразі не отримують в закладі освітніх послуг в організованій ним формі та батьки яких не сплачують за навчання і не написали заяву про відрахування, рекомендується призупинити їх навчання на період воєнного стану шляхом видання наказу
директора.

Щодо трудових відносин та оплати праці педагогічних працівників рекомендуємо дотримуватися законодавства, зокрема, підпункту 3 пункту 1 Закону України від 15 березня 2022 року № 2126-ХІ «Про внесення змін до законів України щодо державних гарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану», Закону України «Проорга нізацію трудових відносин в умовах воєнного стану» та нормативно-правових актів і роз’яснень, наданих Міністерством освіти і науки України з означеного питання. Не допускається позбавлення оплати праці педагогічних працівників, які продовжують свою педагогічну роботу і проводять заняття, незалежно від форми її організації, в тому числі із застосуванням дистанційних технологій, або які були переведені на умови вимушеного простою.

Шановні викладачі, концертмейстери, директори та їх заступники, а також засновники мистецьких шкіл! Міністерство культури та інформаційної політики України висловлює щиру вдячність за вашу самовіддану працю і підтримку дітей, які здобувають початкову мистецьку освіту в мистецьких школах, за підтримку і збереження мистецьких шкіл! Глибоко сумуємо про знищення ворогом мистецьких шкіл у Маріуполі, Харкові, Охтирці, Сєвєродонецьку, Чернігові та інших містах, селищах і селах, які сьогодні потерпають від російської окупації, від ворожих обстрілів. Однак разом з вами віримо, що Україна здобуде славну Перемогу в цій несправедливій війні і тоді
ми спільними зусиллями відбудуємо всі мистецькі школи. І збудуємо нові. Уклінно дякуємо кожному, хто сьогодні попри всі перешкоди продовжує навчати дітей і дорослих мистецтву, хто прихистив у своїх закладах співвітчизників, які змушені були втікати від ворожих обстрілів, хто підтримує переселенців незалежно від того, чи вчилися вони в мистецьких школах. Дякуємо і кожному засновнику, який продовжує фінансувати мистецькі школи і виплачувати заробітну плату викладачам.

Разом– до перемоги

Вас може зацікавити

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України