Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Ще 5 об’єктів культурної спадщини України внесено до Міжнародного списку культурних цінностей, які перебувають під посиленим захистом

Сьогодні, 14 грудня, Комітет ЮНЕСКО із захисту культурної спадщини у випадку збройного конфлікту затвердив рішення внести ще п’ять об’єктів культурної спадщини України до Міжнародного переліку культурних цінностей, які перебувають під тимчасовим посиленим захистом. 

Мова йде про наступні пам’ятки культурної спадщини, які розташовані у Одесі, Чернігові, у Львівській та Закарпатській областях, а саме: 

– Дерев’яні церкви Карпатського регіону. Церква Архангела Михаїла, Ужок, Закарпатська обл.;

– Дерев’яні церкви Карпатського регіону. Дерев’яна церква Св. Юра, Дрогобич, Львівська обл.;

– Будівля Одеського національного академічного театру опери та балету;

– Будівля Одеської обласної філармонії імені Давида Ойстраха;

– Спасо-Преображенський собор міста Чернігів.

Анастасія Бондар, заступниця Міністра культури та інформаційної політики, долучилася до засідання Комітету онлайн. Вона презентувала перелік обʼєктів, які подала Україна та зауважила про значні втрати культурної інфраструктури та об’єктів культурної спадщини внаслідок російської агресії і підкреслила, що розширення переліку об’єктів під посиленим захистом відбувається саме через цю агресію.

«З початку повномасштабного вторгнення, росія запустила понад 10 000 ракет та безпілотників на Україну. В результаті цього в країні пошкоджено чи зруйновано понад 1700 об’єктів культурної інфраструктури та більше 870 пам’яток культурної спадщини. Я вірю, що разом із спільнотою ЮНЕСКО ми створимо міцне коло підтримки, де культурна спадщина об’єднує нас міцніше, ніж будь-яка сила, що намагається нас розділити», – підкреслила заступниця Міністра.

Завідувачка сектору з моніторингу ситуації на тимчасово окупованих територіях Міністерства культури та інформаційної політики Ліна Дорошенко взяла участь у засіданні Комітету з захисту культурної спадщини у випадку збройного конфлікту.

«Зараз вже 25 об’єктів культурної спадщини України користуються найвищим рівнем захисту від військових атак та загроз. Це рішення підвищить безпеку об’єктів під час війни, потенційно дозволяючи компетентним органам усіх 88 держав-учасниць Другого протоколу 1999 року переслідувати або екстрадувати ймовірних правопорушників», – зазначила завідувачка сектору. 

Вона також підкреслила, що, виступивши з ініціативою включення об’єктів культурної спадщини під посилений захист, Україна виконала важливий крок у реалізації своїх зобов’язань з імплементації положень Гаазької конвенції 1954 року та протоколів до неї. Надання об’єктам культурної спадщини України посиленого захисту стало прецедентом у практиці застосування Другого протоколу як процедури, що була вперше застосована не в мирний, а у воєнний час.

Довідково

7 вересня ЮНЕСКО внесло 20 об’єктів культурної спадщини України до Міжнародного списку культурних цінностей, які перебувають під посиленим захистом. Детальніше тут

Висловлюємо подяку МЗС та Постійному представництву України при ЮНЕСКО, на чолі із Постійним представником України при ЮНЕСКО, Послом В.В. Омельченком та заступником Постійного представника України при ЮНЕСКО М. П. Мовчаном, за спільну роботу в сфері збереження культурної спадщини України.

Вас може зацікавити

Медійна спільнота має регулюватися самостійно, — Тарас Шевченко

Медійна спільнота має регулюватися самостійно, — Тарас Шевченко

У Києві презентували книгу «Нематеріальна культурна спадщина як найголовніший інструмент збереження української нації» 

У Києві презентували книгу «Нематеріальна культурна спадщина як найголовніший інструмент збереження української нації»