Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Щоденник Монастирського»: У Києві відбулась премʼєра документального фільму про загиблого у авіатрощі міністра внутрішніх справ

16 листопада в кінотеатрі «Оскар» ТРЦ «Гулівер» відбулась премʼєра документального фільму «Щоденник Монастирського» з ексклюзивними відео з особистого архіву колишнього міністра внутрішніх справ, який загинув в авіакатастрофі 18 січня 2023 року. 

Переглянути фотоальбом

Переглянути відео

Над проєктом працювала команда 1+1 Україна продюсера Акіма Галімова спільно з радницею Монастирського Лесею Червінською. Авторка сценарію  – Ганна Юрловська, режисерка  – Дарія Саричева.

«Я хотіла передусім подякувати Жанні Вікторівні Монастирській за те, що вона передала особисті архіви, які є основою для цього фільму. Це й величезна робота Вашого серця і я Вам дякую за це. Хотіла б подякувати пану Ткаченку та Клименку за те, що підтримали цю ініціативу, пану Карандєєву за те, що ми сьогодні завершили роботу над фільмом і завтра він  буде в ефірі  загальнонаціонального марафону, аби всі громадяни його побачили. Я хотіла б подякувати тим, хто знімався в цьому фільмі. Власне, Ви були надзвичайно щирими, це дуже відчувається. Цей фільм про Дениса Анатолійовича – такого, якого знали переважна більшість людей, які сьогодні в залі –  тут немає випадкових людей. Вдячна, що ви прийшли. У кожного з вас є своя історія про Дениса Анатолійовича, і, можливо, із ними ми також знімемо якісь фільми. Сам він робив багато для того, щоб залишалася пам’ять про наших Героїв – Героїв війни. І таким Героєм є він. Тому ми маємо зберігати його світлу пам’ять», зазначила Леся Червінська.

Фільм містить ексклюзивні приватні відеощоденники Дениса Монастирського. Вони охоплюють період з першого дня повномасштабного вторгнення і розкривають маловідомі деталі роботи Міністерства внутрішніх справ і особисто Монастирського у цей період.

«Ніхто з моєї команди не знав Дениса Анатолійовича особисто, але через пів року роботи було таке стійке враження, що ми є друзями. Настільки була сильна  його харизма. Він настільки потужний, що навіть через монітор монтажної станції це передається і ти просто після роботи над цим проєктом, відчуваєш, ніби в тебе було кілька зустрічей. Ця людина надзвичайно вражає і чесно вам хочу сказати, що Денис Монастирський багато чому нас навчив через його погляди, які є в його відеощоденниках, погляди на життя, погляди на людську природу, погляди на жорстокість, погляди на війну і, зрештою, на смерть. Він дуже багато говорив про смерть. Це дуже глибокі філософські думки, які змушують взагалі інакше подивитися на цей світ. І, власне, ми зробили цей фільм і зробили його таким. Мені здається, що цей фільм не буде змушувати плакати, тому що це не про Дениса Монастирського. Однозначно цей фільм буде мотивувати брати відповідальність за своє життя, за свої дії у свої руки. Цей фільм буде мотивувати змінювати світ навколо себе, от, власне, Денис Монастирський. Саме за це я ще раз дуже дякую вам, що ви прийшли сьогодні подивитися наш фільм», сказав Акім Галімов.

Т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв під час премʼєрного показу наголосив на тому, що це той приклад, коли на видатних особах сьогодення ми повинні виховувати майбутнє покоління. 

«Якраз цей фільм допомагає це зробити, бо він чіпляє за душу. І коли це зроблено якісно з мистецького боку, тоді результат є більш ефективним. Це свого роду кінематографічна педагогіка», – зауважив він.

У документальному фільмі близькі та колеги розказують, яким був Денис Монастирський, які рішення він приймав і як вони вплинули на перебіг подій. Глядачі побачили інтервʼю дружини Жанни Монастирської, мами Алли Монастирської, чинного міністра МВС Ігоря Клименка, а також ексклюзивний коментар президента України Володимира Зеленського.

Також у фільмі знято спогади екскерівника Національної гвардії України Юрія Лебедя та заступника командувача ЗСУ Миколи Балана, держсекретаря МВС Інни Ящук, керівника патронатної служби Монастирського Євгена Мироненка та радниці з комунікацій Монастирського Лесі Червінської.

У фойє кінотеатру також представлена фотовиставка «Перерваний політ» військового фотографа, лейтенанта НГУ Миколи Анацького, який супроводжував Монастирського під час його роботи у МВС та разом з ним трагічно загинув у авіатрощі.

Сьогодні, 17 листопада фільм покажуть на телеканалі 1+1 Україна о 21.30 та в ефірі загальнонаціонального телемарафону о 23.15.

Вас може зацікавити

«ARTA AND ART»: в Києві відкрилась благодійна виставка про поєднання мистецтва та патріотизму

«ARTA AND ART»: в Києві відкрилась благодійна виставка про поєднання мистецтва та патріотизму

У Харкові на базі ХНАТОБ запрацював «Український АРТ ХАБ «Мистецька ФОРТЕЦЯ»

У Харкові на базі ХНАТОБ запрацював «Український АРТ ХАБ «Мистецька ФОРТЕЦЯ»