Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Шлях до читача: інновації та трансформації у світі книговидання

Роль книговидання у сучасному світі.

Книговидання відіграє надзвичайно важливу роль у сучасному суспільстві, суттєво впливаючи на культуру, освіту та інтелектуальний розвиток читачів. Перш за все, книги є важливим чинником формування та збереження культурної спадщини. Вони передають цінності, ідеї, традиції та історію, допомагаючи утримувати та розвивати культурну ідентичність суспільства. 

Крім того, книги є неоціненним ресурсом для освіти. Вони є джерелом знань і інформації з різноманітних галузей, сприяють  розвитку читацької грамотності та розширенню кругозору. Книги також можуть надихати та мотивувати читачів до самостійного навчання та розвитку.

Також читання книг має прямий вплив на інтелектуальний розвиток людини. Воно сприяє розвитку мислення, аналітичних здібностей, уяви та критичного мислення. Читання різноманітних літературних творів також сприяє розвитку емоційного інтелекту. Наслідком читання також можуть бути: розвиток емпатії, більша розумова гнучкість, більша раціональність і креативність, розширення світогляду, а також попередження деменції та навіть подовження життя. Про це свідчать дослідження опубліковані у Канадському журналі “Соціальні науки та медицина”, у книзі “Короткостроковий і довгостроковий впливи читання на зв’язки у мозку” авторів Грегорі С. Бернса, Крістіни Блейн та інших, а також у багатьох інших дослідженнях.  

Трансформація видавничої сфери, цифровізація та інші інновації.

Трансформація видавничої сфери у цифрову епоху представляє собою перехід від традиційних форматів до цифрових. Електронні книги, аудіокниги та інші цифрові формати відіграють ключову роль у цьому процесі.

Електронні книги, доступні у формі файлів, стали дуже популярними серед читачів, оскільки вони надають зручність та доступність до великого обсягу літератури, а також можливість читати на різних пристроях. Крім того є й економічна причина, адже електронні книги, як правило, коштують в кілька разів дешевше, ніж паперові. За словами засновника видавництва “Лабораторія” А. Мартинова, наразі електронні книги займають  8–15% від загальних продажів, а ще кілька років тому цифри сягали лише 2–5%.

Аудіокниги, або звукові записи книг, також набули значної популярності. Вони дозволяють слухачам насолоджуватися книгами під час подорожей, під час занять або навіть під час виконання рутинних справ, що робить читання доступним для більш широкої аудиторії. Попри те, що ринок аудіокниг знаходиться ще в процесі розвитку, увага до нього серед аудиторії за останні кілька років зросла вдесятеро. Розвиток цього напряму книговидання не лише збільшує доступність для середньостатистичного читача, а й впливає на розвиток інклюзивності, адже за даними опитування «Думки і погляди населення України» (Омнібус) – більше 50% людей з порушеннями зору обирають саме аудіокниги, замість книг зі збільшеним шрифтом чи надрукованих шрифтом Брайля. 

Книговидання, як і всі інші галузі, не може оминути інновації, що стрімко входять в життя пересічних українців. Сучасні читачі мають досвід взаємодії з новими медіа, інфраструктурними зручностями та прагнуть більше взаємодіяти із запропонованим продуктом, тому часто просто друкованого примірника хорошої книги – недостатньо, щоб зацікавити споживача. Уже сьогодні віртуальна реальність починає додавати нові можливості до презентацій, а штучний інтелект збагачує ілюстрації. За допомогою мобільних додатків можна не лише поглибити, а й доповнити текстовий матеріал. Поступово, але наполегливо, концепція трансмедійності, яка полягає у створенні відгалуженого всесвіту навколо однієї історії через різні медіа, проникає й у книжкову сферу.

Високоякісний цифровий друк також покращує можливості для оформлення та дизайну книг. Видавці мають можливість експериментувати з кольорами, фактурами, обирати різьблення на обкладинках, змішувати техніки ручної роботи та друку. Ці інновації повсякчас можна бачити на стендах міжнародних книжкових виставок. В Україні такі новаторства поки не мають широкого розповсюдження, на що є ряд причин: від браку коштів у книжковому ринку до консерватизму щодо оформлення книг. 

Попри це, вже зараз, на українському ринку книги є зразки, що впевнено можна назвати інноваційними, зокрема: книга Нікіти Кравцова «Історія анімації: як народжується мистецтво» (ArtHuss, 2020). Це нонфікшн видання. Ілюстрації до текстів зроблені в доповненій реальності. До тексту додані QR-коди, при скануванні яких через мобільний додаток виникають об’ємні, деколи рухливі зображення.

Ще одним прикладом є Макс Кідрук із романом «Доки світло не згасне назавжди» (КСД, 2019). Ця книга є певним новаторством в українському книговиданні, оскільки вперше разом з книгою від сучасного українського автора створено мобільний додаток, який взаємодіє з книгою: 

  • при наведенні анімується зображення на обкладинці; 
  • зчитуються розкидані по тексту піктограми, що ведуть до додаткових оповідань, які розширюють сюжет; 
  • є доступ до щоденника головної героїні та чат-бота, який представляє наскрізного персонажа, з яким можна спілкуватися в реальному часі, щоб зануритися в історію ще глибше.

Залучення інновацій у книговидання відкриває нові можливості і перспективи. Це дозволяє видавцям не лише зацікавлювати ширшу аудиторію, але й створювати більшу кількість можливостей для взаємодії між читачами та авторами. Використання новітніх технологій та медіа сприяє популяризації читання, допомагає розширювати та доповнювати основні тексти. Застосування цифрових технологій дозволяє розкривати фантастичні світи, робити нішеві проєкти більш доступними та доповнювати навіть академічні видання.

Вас може зацікавити

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України