Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Швейцарсько-український медіафорум: зменшення впливу олігархів на медійний ринок та важливість свободи слова – дискусія з Тарасом Шевченко

Події

6 червня заступник Міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко взяв участь в онлайн форматі у панельній дискусії, що відбулася в рамках швейцарсько-українського медіафоруму «Незалежні медіа як найважливіша опора демократії: як ЗМІ можуть зміцнити демократію під час війни?». 

Під час виступу Тарас Шевченко повідомив, що за даними організації «Репортери без кордонів» Україна піднялася у світовому рейтингу країн за рівнем свободи слова. Цей факт має особливе значення враховуючи що країна живе в умовах війни і протягом 2022 року саме в Україні загинуло найбільше журналісті. Такий прогрес України у цьому рейтингу був досягнутий завдяки кільком факторам. Одним з них є зменшення впливу українських олігархів на медійний ринок. Також було проведено адаптацію та імплементацію українського законодавства до європейських стандартів, зокрема, щодо аудіовізуальних ЗМІ.

Говорячи про гарантії свободи слова, Тарас Шевченко наголосив: «У нас є потужні медійні організації та незалежні ЗМІ. Впевнений, що Україна завжди залишатиметься демократією з гарантованою свободою слова».

До учасників медіафоруму звернулися співорганізатори: Гаетан Ваннай, Посольство Швейцарії в Україні, Микита Потураєв, голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, Альона Доля, Український парламентський інститут, та Стефані Босшард,Швейцарський фонд демократії.

Так, представник Швейцарського фонду демократії Стефані Босшард підкреслила символічність проведення даного медіафоруму в День журналіста, який відзначається 6 червня в Україні. Тож цей день є прекрасною нагодою привернути увагу до ЗМІ в цей критично важливий час для демократії. Адже саме ЗМІ є основою демократичного суспільства і виконують надзвичайно важливу соціальну функцію. Особливо в ті періоди, коли демократія перебуває під загрозою, роль ЗМІ стає ще більш суттєвою.

Участь у дискусії також взяли: Алекс Кюні, швейцарський прес-фотограф – 2023 року, Микола Чернотицький, Суспільне мовлення, Вероніка ДеВор, SWI swissinfo.ch, Севгіль Мусаєва, «Українська правда», інтернет-«газета», Олександра Панова, Інтерньюз-Україна.

Модерували обговорення Бруно Кауфманн (Швейцарський фонд демократії) у Швейцарії та Ігор Розкладай (CEDEM) в Україні. 

Вас може зацікавити

«Скарби Криму. Повернення»: першими відвідувачами виставки стали українські захисники та захисниці

«Скарби Криму. Повернення»: першими відвідувачами виставки стали українські захисники та захисниці

Перша леді Олена Зеленська відкрила виставку «Скарби Криму. Повернення», за експонати якої Україна боролась майже 10 років 

Перша леді Олена Зеленська відкрила виставку «Скарби Криму. Повернення», за експонати якої Україна боролась майже 10 років