Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Слава Україні»: французький режисер Бернар-Анрі Леві презентував вже другу стрічку про українську незламність

У столиці вчора, 26 лютого, відбулася спеціальна закрита прем’єра документального фільму «Слава Україні» французького режисера, філософа, письменника і драматурга Бернара-Анрі Леві.

Переглянути фотоальбом

Фільм знято у форматі журналу подорожей гарячими точками. Дія стрічки починається у Харкові й закінчується у Херсоні після звільнення міста. Фінальні сцени розгортаються в Очакові. Режисер подорожував Україною разом з українським загоном спецпризначення та знімав події у Бахмуті, Лимані, стежив за діями військових біля Запорізької АЕС.

Музику до фільму написав лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук.

Прем’єру фільму відвідали Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба,  Міністр оборони Олексій Резніков та українські військові разом з родинами.  

«Ми всі знаємо про неймовірну енергію Бернара, але я здивований його сміливістю! Сміливістю справжнього українця! А ще – тим дуже уважним поглядом, який він мав під час своєї подорожі. Впевнений, що якби було кілька таких Бернарів  – ми б вже мали українські F-16», – сказав Олександр Ткаченко.

Стрічка «Слава Україні» – це продовження фільму «Чому Україна». Якщо в першій частині показували, як розпочалося повномасштабне вторгнення Росії, то зараз розповідають про надзвичайний контрнаступ українських військ – звільнення Харківщини, Херсона. 

«Я хочу подякувати всім чоловікам та жінкам, яких ми зустріли протягом 12 місяців війни. Ми намагалися з нашою командою бути якомога більше з вами. Багато хто зараз присутній тут. І я дуже радий. Цей фільм ми зробили, але ви зробили його», – зауважив своєю чергою Бернар-Анрі Леві. 

Прикметно, що такі фільми – спрямовані саме на закордонного глядача, як ще один інструмент боротьби. 

Так, прем’єра картини гучно відбулася 6 лютого в кінотеатрі «Бальзак» у Парижі. Серед відомих гостей були: колишній президент Франції Франсуа Олланд, мер Парижа Анн Ідальго, колишній прем’єр-міністр Франції Мануель Вальс, посол України у Франції Вадим Омельченко; політичні, культурні та медійні діячі.

Вже з 22 лютого фільм показують у французьких кінотеатрах. Незабаром, за словами режисера, стрічку також презентують у всіх країнах Європи, а за кілька місяців фільм побачать і у Конгресі США.

Фільм також планують показати в українських кінотеатрах. 

Свій особистий гонорар, отриманий від релізу фільму, режисер спрямує до Фонду Олени Зеленської.

Довідково: Бернар-Анрі Леві – французький філософ, письменник, політичний журналіст. Співзасновник групи «Нові філософи»; регулярно пише огляди в щотижневику «Le Point», володіє часткою щоденної газети «Ліберасьйон». Співзасновник Агентства модернізації України.

До України приїздив ще у 2014 році, де виступив на Майдані Незалежності з підтримкою вимог Євромайдану. Під час своєї промови заявив: «Я французький громадянин, я – європейський федераліст, але сьогодні на Майдані, який нагадав Європі про її першочергові покликання, я також українець».

Вас може зацікавити

З часів Другої світової культурна сфера жодної з європейських країн не зазнавала таких втрат, зокрема і в людському капіталі, яких зазнає сьогодні Україна — Тарас Шевченко

З часів Другої світової культурна сфера жодної з європейських країн не зазнавала таких втрат, зокрема і в людському капіталі, яких зазнає сьогодні Україна — Тарас Шевченко

Під час всеукраїнського форуму «Культура під час війни. Людський капітал» відбулася панельна дискусія щодо освіти у сфері культури

Під час всеукраїнського форуму «Культура під час війни. Людський капітал» відбулася панельна дискусія щодо освіти у сфері культури