Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Стартував Національний тиждень читання нонфіку

Український інститут книги оголосив Національний тиждень читання нонфіку, який відбудеться вперше і триватиме з 2 по 8 вересня. Він збігається з першим тижнем навчання. Знати більше, дізнаватися нове, ділитися новими знаннями з іншими, перевідкривати своє, занурюватися в світ науки, історії, літератури чи мистецтва можна завдяки нонфікш-літературі.

Цьогоріч вже традиційну акцію розділили на тематичні тижні. Першим був Національний тиждень читання поезії, а другий – Національний тиждень читання нонфіку. 

Гасло тижня нонфіку — «З історії незакінченої війни». Це назва книжки есеїв Юрія Шевельова, видатного мовознавця, літературного критика, автора блискучих мемуарів про українське ХХ століття. Упорядницями книги є Оксана Забужко та Лариса Масенко. 

У візуальному оформленні тижня використали орнаменти ще одного видатного українця, який зробив свій внесок і в науку, і у мистецтво, — Василя Кричевського.

«Ми хочемо розпочати цю книжкову осінь із розмов, зокрема про український нонфікшн — магнетичний, цікавий, новаторський, такий, що викликає палкі дискусії, свіжий, необхідний. Усе це свідчить про наше зростання як нації, котра читає, попри велику війну, розпочату Росією», — зауважує в. о. директора Українського інституту книги Олександра Коваль.

Спеціально до Національного тижня читання був створений каталог «Український нонфік | 2023-2024», де зібрано понад 300 назв нових українських нонфікш-видань. Каталог поділений на такі категорії: історія, російсько-українська війна, гуманітарні і суспільно-політичні науки, мистецтво і культура, наука, психологія і саморозвиток, хобі, бізнес. Завантажити каталог.

До тижня читання нонфіку УІК підготував безліч активностей, зокрема у межах книжкового фестивалю KyivBookFest (5 – 8 вересня) організовує низку подій, серед яких — галузеві та літературні дискусії. Уся програма доступна за посиланням. 

Також спільно з KyivBookFest відбудеться ініціатива #Військо_радить, котра покликана познайомити читачів із книгами, що надихають та підтримують наших військовослужбовців та ветеранів.

До тижня читання долучаються книгарні, видавництва та бібліотеки: вони впродовж тижня ділитимуться нонфікшн-поличками, читацькими порадами, топами продажів. 

УІК закликає ділитися порадами нонфікшн літератури з хештегами: #ЧитайНонфік #тижденьчитання2024

Офлайн-події можна реєструвати на інтерактивній мапі, заповнивши форму.

Вас може зацікавити

У закладах мистецької освіти стартував новий навчальний рік 

У закладах мистецької освіти стартував новий навчальний рік 

Рада Європи оголошує для дітей та молоді конкурс Young European Heritage Makers

Рада Європи оголошує для дітей та молоді конкурс Young European Heritage Makers