Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У столиці підбили підсумки дводенного форуму з безпеки культурної спадщини

Події

9 лютого відбувся брифінг за підсумками Міжнародного форуму з безпеки культурної спадщини «Війна в Україні: битва за культуру» у Медіацентрі Україна — Укрінформ. Представники громадського та державного сектору розповіли про нові виклики, які зʼявилися перед представниками культури.

Окрім того, форум став майданчиком, який об’єднав українських та світових фахівців як недержавного сектору, так і державних структур.

За словами заступниці Міністра культури та інформаційної політики України Катерини Чуєвої, це також була можливість обговорити проблеми та зафіксувати для себе шляхи їхнього розв’язання. 

«Нині є кілька типів викликів: частину проблем може вирішити тільки держава, а частину громадський сектор. Наприклад, нині гостро стоїть питання виконання міжнародних конвенцій та “мрія всієї памʼяткоохоронної спільноти” про створення спеціалізованого підрозділу ЗСУ чи ТРО, щоб оперативніше реагувати на потреби захисту культурної спадщини», – сказала заступниця міністра.  

Катрина Чуєва також зазначила, що Міністерство культури та інформаційної політики постійно комунікує з українськими та закордонними партнерами, щоб оперативно реагувати на шляхи незаконного трафіку вкрадених росіянами цінностей з українських музеїв. Зокрема нині працюють над створенням спеціалізованого реєстру до якого долучаються як українські органи, так і міжнародні – на кшталт ЮНЕСКО чи Інтерполу.

Своєю чергою генеральний директор Музею Майдану та співзасновник Штабу порятунку спадщини (HERI) Ігор Пошивайло підкреслив, що Україна зазнала катастрофічних втрат – окрім зруйнованих будівель, ще й викрадення колекцій з окупованих територій (Херсон, Маріуполь, Мелітополь). 

«Але разом з тим обсяг допомоги і структура кристалізується, всі поступово уявляють, що ми маємо робити, куди рухатися і держава починає більше артикулювати свої потреби, і на місцях памʼяткоохоронні структури починають більше уявляти, що вони можуть попросити і можуть отримати», – додала фахівчиня з питань кризи української спадщини із Всесвітнього фонду пам’яток (WMF) Катерина Гончарова. 

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону