Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Світлана Фоменко: Одним із завдань МКІП є просування європейських цінностей

В рамках конференції «Підсумки 6 років імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС», яка відбулася 24 червня, заступниця Міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Світлана Фоменко взяла участь у панельній дискусії «Україна в програмах та проєктах ЄС».

«У новому стратегічному порядку денному ЄС, який визначає загальнополітичні напрями й пріоритети Європейського Союзу, культура і культурна спадщина згадуються у контексті їх важливості для європейської ідентичності. Вони названі серцем європейської ідентичності. Завдання МКІП – просувати цей порядок денний, культурні цінності, зміцнювати культурні зв’язки з країнами Європейського Союзу», – зазначила Світлана Фоменко.

Вона також розповіла про програму ЄС «Креативна Європа». Цей проєкт спрямований на підтримку та посилення конкурентоспроможності європейського культурного, креативного та аудіовізуального секторів, а також розвиток та просування культурного та мовного розмаїття й збереження культурної спадщини країн Європи.

Досвід участі України у програмі “Креативна Європа” засвідчив конкурентоспроможність українських культурних інституцій створювати успішні партнерства з інституціями в країнах ЄС для реалізації спільних проєктів. Так, з 2016 року програмою підтримано 38 проєктів за участю українських учасників у співпраці зі 117 партнерськими організаціями з 29 країн.

Крім того, у рамках програми Україна долучилась до Європейської премії в галузі літератури, а молода українська авторка Гаська Шиян стала лауреатом премії у 2019 році. У 2019 році міжнародний мультидисциплінарний фестиваль сучасного мистецтва ГОГОЛЬFEST став одним з п’яти фестивалів, відзначених EFFE Award – премією, яка кожні два роки присуджується найцікавішим та найбільш творчим мистецьким фестивалям Європи в рамках проєкту «Europe for Festivals – Festivals for Europe». У 2021 році українська співачка Alyona alyona стала лауреатом Talent Awards, яка також фінансується програмою «Креативна Європа» в рамках проєкту Music Moves Europe.

Створене в рамках Українського культурного фонду національне бюро програми «Креативна Європа» в Україні поширює інформацію про програму, надає сприяння представниками сектору щодо участі у програмі, проводить тренінги та інші навчальні заходи для посилення спроможності представників сектору.

Йшлося й про новий проєкт ЄС EU4Culture, метою якого є підтримка сектору культури та креативних індустрій як рушійної сили для зростання та соціального розвитку у країнах Східного партнерства. У рамках проєкту вже оголошено перший конкурс заявок на тему: «Підтримка міст регіону Східного партнерства у підготовці Стратегій розвитку культури». Світлана Фоменко запросила представників міст, які відповідають критеріям відбору, активно брати участь у ньому.

Підбиваючи підсумки панельної дискусії, заступниця Міністра окремо підкреслила важливість співпраці з такими міжнародними організаціями як ЮНЕСКО і Рада Європи у сфері культури, як це передбачено положеннями Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. У цьому контексті заступник Міністра навела приклад такої співпраці: у 2021 році Україна приєдналася до Розширеної часткової угоди про культурні маршрути, сторонами якої є 35 країн, Європейський Союз та Світова туристична організація; у 2020 році Україна стала повноправним членом Європейського фонду підтримки спільного виробництва та розповсюдження художніх кінематографічних та аудіовізуальних творів (EURIMAGES) та має результат у вигляді підтримки Фондом українських проєктів.

Вас може зацікавити

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України