Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Світло для надії від Геррі Хофштеттера: знакові будівлі у Львові, Києві та Одесі сяяли символами незламності

Днями швейцарський художник зі світла Геррі Хофштеттер в межах свого арт-туру містами України «Вшанування пам’яті. Світло для надії» підсвітив знакові будівлі у Львові, Києві та Одесі. Це дійство митець присвятив річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну й таким чином вшанував пам’ять жертв війни.

Переглянути фотоальбом

«До річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну я підбирав тематичні картинки, що пов’язані з війною. Я хотів побажати українцям світлого майбутнього, впевненості та сили у цей складний для України час», – сказав митець Геррі Хофштеттер.

Так, на львівських будівлях Ратуші, вокзалу, Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла та Львівської національної опери з’явилися світлові проєкції на тему війни й незламності українців. Це леопард, як символ танків Leopard, надходження яких чекає Україна, голуби миру, український тризуб та інші українські символи.

У Києві митець підсвітив будівлю найбільшої дитячої лікарні «Охматдит», в якій протягом десятиліть рятують життя дітей. Також картини зі світла з’являлися на будівлях Укрпошти, Національної опери України, Київського головпоштамту. Крім того, 26 лютого в Києві проєкціями світилися: Успенський собор Києво-Печерської Лаври, будівля КМДА. Митець також підсвітив будівлю Верховної Ради України, а всесвітньо відомий нью-йоркський кларнетист Юліан Мілкіс зіграв Державний гімн.

«Особливість робіт Геррі в тому, що для кожної будівлі він знаходить свій сюжет. Для Опери – музиканти, що грають під час тривог. Для Укрпошти – відома на весь світ марка з кораблем та реліз нової марки з роботою Бенксі. Для Охматдиту – дитячі малюнки. Ця локація була найзворушливішою – незважаючи на мороз, темряву та втому, лікарі та діти вийшли на вулицю, щоб побачити це диво на власні очі», – сказав Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України.

В Одесі сотні людей прийшли подивитись на магію світла від Гері Хофштеттера, який наніс символічні та державні патерни на Одеську оперу, залізничний вокзал, а також будівлю банку «Порто Франко».

«Геррі Хофштеттер осяяв наші міста та знакові будівлі на річницю повномасштабного вторгнення рф в Україну. Сказав, що наступного разу приїде на нашу Перемогу, чекаємо незабаром», – додав Олександр Ткаченко.

Всесвітньо відомий художник відвідав Україну на запрошення Міністерства культури та інформаційної політики України та Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти, а також за ініціативи та підтримки Посольства Швейцарії в місті Києві. 

Нагадаємо, Минулого року Геррі Хофштеттер приїжджав на Різдво до Києва, аби подарувати українцям світло надії. 

Всесвітньо відомий митець зі Швейцарії подорожує з невеликою командою з чотирьох осіб і власним електрогенератором. Серед робіт художника – освітлення гори Маттерхорн у Швейцарії та найбільший витвір мистецтва у світі – проєкція тигра довжиною 5,3 км на північній стороні Айгера в Швейцарії – Тигр на Айгері.

Вас може зацікавити

З часів Другої світової культурна сфера жодної з європейських країн не зазнавала таких втрат, зокрема і в людському капіталі, яких зазнає сьогодні Україна — Тарас Шевченко

З часів Другої світової культурна сфера жодної з європейських країн не зазнавала таких втрат, зокрема і в людському капіталі, яких зазнає сьогодні Україна — Тарас Шевченко

Під час всеукраїнського форуму «Культура під час війни. Людський капітал» відбулася панельна дискусія щодо освіти у сфері культури

Під час всеукраїнського форуму «Культура під час війни. Людський капітал» відбулася панельна дискусія щодо освіти у сфері культури