Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Тарас Шевченко: Для України захист професійної діяльності журналістів є пріоритетним

10 червня 2021 року заступник Міністра культури та інформаційні політки Тарас Шевченко взяв участь у конференції «Розумна політика щодо штучного інтелекту. Виклики та можливості ЗМІ та демократії», яку проводить Секретаріат Ради Європи 10 та 11 червня (м. Нікосія, Кіпр).

Конференція – топовий івент Ради Європи для міністрів, які відповідають за тематику медіа. Зазвичай це велика офлайн подія на кілька днів. Цього разу через пандемію все проходить онлайн.

Перший день конференції присвятили проведенню тематичних дебатів. Зокрема, Тарас Шевченко взяв участь в обговоренні резолюції щодо безпеки журналістів.

У своєму виступі він підняв болючу для України тему – порушення прав журналістів на тимчасово окупованих територіях. Зокрема, правозахисними організаціями там фіксуються численні факти перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, порушення права на недоторканість житла, незаконне позбавлення волі або викрадення журналістів. Йдеться про напади, тортури, свавільні затримання, обшуки, погрози, психологічний тиск, заборону знімання. Іншим інструментом переслідування є адміністративні арешти та штрафи.

Існує також проблема, що порушення прав журналістів на тимчасово окупованих територіях України фіксуються на міжнародній Інтернет Платформі Ради Європи щодо сприяння захисту журналістів та безпеки ЗМІ проти нашої держави. Для України ж захист професійної діяльності журналістів є пріоритетним.

«Україна активно співпрацює з Платформою Ради Європи щодо сприяння захисту журналістів та безпеки ЗМІ, подає пояснення та дбає про розслідування. Міністерство культури та інформаційної політики координує діяльність державних органів, щоб забезпечувати якісну реакцію на порушення прав журналістів. Нещодавно Офіс Генерального прокурора ініціював створення постійного механізму співпраці з об’єднаннями журналістів, щоб тримати на особливому контролі справи проти журналістів», – зазначив заступник Міністра культури та інформаційної політики.

На конференції під час проведення міністерського круглого столу, після низки обговорень, 11 червня планується ухвалення фінальної декларації та чотирьох резолюцій, у контексті теми заходу.

Вас може зацікавити

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України