Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Тарас Шевченко та міністри культури країн Балтії і Фінляндії обговорили шляхи євроінтеграції України та співпраці у сфері культури

Сьогодні, 26 січня, відбулася відеоконференція за участю  заступника Міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Тараса  Шевченка та міністрів культури країн  Балтії і Фінляндії. 

В онлайн зустрічі взяли участь Хейді Пурга, Міністерка культури Естонії; Сімонас Кайрис, Міністр культури Литви; Агнесе Логіна, Міністерка культури Латвії; Сарі Мултала, Міністерка науки та культури Фінляндії; Вівіан Лоонела, Керівниця Представництва Європейської Комісії у Таллінні, та Максим Кононенко, Посол України в Естонській Республіці. 

Даний захід відбувся у рамках урочистої церемонії відкриття Європейської столиці культури 2024 року в естонському місті Тарту. 

Під час відеоконференції учасники обговорили питання вступу України до Європейського Союзу, зокрема,  розглядалися потреби України у культурному секторі та можливість надання допомоги з боку країн-учасниць зустрічі. 

Заступник Міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко висловив вдячність за фокусування тематики зустрічі на Україні, на її євроінтеграційних прагненнях та боротьбі з російською агресією. 

Зокрема він акцентував увагу на необхідності тісної співпраці з країнами ЄС у сфері недопущення незаконного вивезення культурних цінностей з України та висловив занепокоєння, що Словаччина як країна-член ЄС, планує поновити співпрацю у культурній сфері з країною-агресором та білоруссю. 

“росія використовує культуру та медіа як зброю та розповсюджує дезінформацію. Поновлення співпраці у культурній сфері з рф та білоруссю є толеруванням злочинів з боку агресора в Україні,” – підкреслив Тарас Шевченко. 

Крім того він поінформував учасників зустрічі про Стратегію розвитку культури у рамках виконання Плану України для реалізації інструменту Фонду України 2024-2027. Вона буде зосереджена на збереженні, відновленні та промоції української культурної спадщини як частини європейського культурного простору,  розвитку спроможностей та широкій підтримці українських культурних і креативних інституцій через програму “Креативна Європа” та ініціативу “Європейська столиця культури”.  

Тарас Шевченко запропонував налагоджувати партнерські міжнародні зв’язки між культурними інституціями та у підготовці фахівців-реставраторів нового покоління.  

“Я вкотре хочу подякувати усім присутнім, вашим урядам за підтримку та допомогу, яку Україна отримує. Україна заслуговує стати повноправним членом ЄС не тільки в сфері культури, а також в інших сферах”, – підкреслив заступник Міністра.

Іноземні учасники зустрічі відзначили вражаючі зусилля України на шляху досягнення миру та стабільності, а також у напрямку євроінтеграції. Урядовці  підтвердили свою готовність надалі підтримувати Україну в процесі реформ та брати активну участь у відновленні та цифровізації української культурної спадщини. Такі кроки є важливими у зміцненні культурних зв’язків та співпраці між країнами.

Вас може зацікавити

У Національній бібліотеці Болгарії відкрили «Літературний куточок України»

У Національній бібліотеці Болгарії відкрили «Літературний куточок України»

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв