Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Тарас Шевченко взяв участь у європейському медіахакатоні з боротьби проти дезінформації

У Google Campus у Варшаві, Польща, у партнерстві з Міністерством культури та інформаційної політики України відбувся триденний 1991 Hackathon: Media, який зібрав найкращих українських та європейських технологічних спеціалістів для пошуку цифрових рішень для боротьби із дезінформацією, аналізу даних для медіа та кібергігієни.

Від МКІП участь у хакатоні взяв заступник Міністра з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко.

За його словами, Україна фокусується на 3 сферах комплексних питань, що мають справу з дезінформацією:

– медіа регуляція;

– підвищення стійкості суспільства;

– ефективна комунікація влади.

«Якщо сфокусуватися виключно на спростуванні дезінформації, фейкових новин, підрахунках кількості поширених фейків – це не те, що може допомогти нам ефективно протидіяти дезінформації з боку великих країн, таких як рф. До речі, саме слово дезінформація прийшло в англійську мову з російської і цей термін був винайдений у Радянському Союзі. Якщо ви зараз перевірите російськомовну Вікіпедію, то там дезінформація до того ж матиме достатньо позитивний відтінок», – зазначив Тарас Шевченко.

На його переконання, найбільш ефективною суттєвою частиною боротьби з дезінформацією є заборона та блокування пропагандистських каналів поширення дезінформації. Зокрема це стосується санкцій проти російських телеканалів на рівні Європейського Союзу. У 2022 році російські канали, такі як RT, Sputnik та інші зупинили свою трансляцію у ЄС саме через санкції.

«У 2017 році в Україні через санкції були заблоковані «Одноклассники» і «Вконтакте». У 2021 році в такий же спосіб припинилось мовлення проросійських телеканалів Медведчука. Тоді ці рішення не однозначно оцінювали в Європі, часто лунали заяви щодо обмежень свободи слова. Та практика довела, що це були правильні рішення. І тепер в Європейському Союзі це усвідомлюють та застосовують санкції до російських телеканалів», – пояснив Тарас Шевченко.

Резюмуючи, заступник Міністра наголосив, що важливо підвищувати стійкість суспільства, зокрема, в такий спосіб, щоб громадяни самі відмовлялися від споживання російських медіа. Також для протидії дезінформації важлива якісна комунікація з боку влади для того, щоб надавати відповіді на всі питання, які цікавлять суспільство.

Вас може зацікавити

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України