Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Технології заради культури: розпочинається реєстрація учасників та менторів на Хататон 5.0: Спадщина. Стійкість. Інновації

З 21 до 27 травня відбудуться онлайн-ідеатон та навчальна програма з діджиталізації культурної спадщини України. Переможці отримають грошові винагороди й можливість взяти участь в акселераційній програмі. 

Кожний день повномасштабної війни знищує десятки пам’яток архітектури, археології, релігії та історії. Сучасні технологічні рішення стають рішучою відповіддю на виклики часу. Саме завдяки діджитал-інструментам активісти культурно-технологічного руху дарують нове життя культурній спадщині України.

Програма House of Europe, що фінансується Європейським Союзом, та Goethe-Institut в Україні разом з інноваційною агенцією Digitizing Space впʼяте організовують Хататон — онлайн-ідеатон та навчальну програму з діджиталізації культурної спадщини. 

Щороку майже 2000 спеціалістів збираються разом, щоб згенерувати нові підходи та інструменти для оцифрування, документування, збереження, промотування матеріальної та нематеріальної спадщини.

Хататон 5.0: Спадщина. Стійкість. Інновації обʼєднає спеціалістів культурної, технологічної, креативної індустрій задля розроблення рішень, спрямованих на збереження культурної спадщини. Заступниця Міністра культури та інформаційної політики Анастасія Бондар виступить експертним ментором для команд. 

Нагадаємо, завдяки отриманим знанням і навичкам учасникам вдається не лише успішно презентувати свої ідеї, а й ефективно розвивати проєкти після закінчення Хататонів. Переможець 2022 року, художник Олександр Каліберда («Київський олень») спільно з благодійним фондом «Сильні» створив серію коміксів про порушення особистих кордонів, а також долучився до створення благодійних шкарпеток Dodo Socks разом з Superhumans Center. Учасники 2023 року презентували фіджитал-мапу Mariupol.Me, яка об’єднує діджитал-ініціативи про Маріуполь на одній платформі. Минулорічні переможці «ГО Спогади України» розробили інструмент для увічнення памʼяті про військових — цифровий меморіал з історією життя людини.

До участі в Хататоні запрошуються працівники музеїв та бібліотек, культурні діячі, артменеджери, розробники, дизайнери, креативні підприємці, усі охочі поділитися своїми ідеями та експертизою. Податися можна як індивідуально, так і сформованою командою. Участь безоплатна. Реєстрація учасників і менторів триватиме до 20 травня 2024 року на сайті.

Хататон складатиметься з двох частин: освітньої, що передбачає лекції та воркшопи із сучасних цифрових інструментів, та практичної, у процесі якої учасники під керівництвом експертів та менторів створюватимуть проєкти. Призовий фонд Хататону — 5000 євро. У фіналі Хататону 31 травня журі обере команди, які отримають грошові винагороди та можливість взяти участь в акселераційній програмі.

Хататон 5.0: Спадщина. Стійкість. Інновації реалізується в рамках платформи HATA Hub, яка спрямована на діджиталізацію та промоцію культурної спадщини України. Учасники HATA Hub можуть стати частиною культурно-технологічної спільноти, отримати фахову підтримку від експертів, брати участь в освітніх лекціях та воркшопах. 

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука