Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Традиційний обряд Маланка з Івано-Франківщини поповнив Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України

Нещодавно Міністерство культури та інформаційної політики поповнило Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України 5 новими позиціями. Серед нових елементів – Традиційний обряд Маланка с. Белелуя Івано-Франківської області. Відповідний  наказ 12 липня 2023 року підписав Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України. 

Носіями цього елемента нематеріальної культурної спадщини є громада села Белелуя, молодь села із трьох кутів Соківна, Берестів, Великий Кут. В кожному з них є своя Маланка, яка безпосередньо бере участь в святкуванні та об’єднані навколо народного аматорського фольклорно- етнографічного колективу.  

Так, у переддень Нового року за старим стилем, 13 січня, зранку  учасники маланкування сходяться до господи Маланки. Це велика честь для господарів цієї хати. Коли всі учасники у зборі, починається похід вулицями села. Попереду йдуть Маланка з Газдою, за ними всі інші персонажі. Дійство супроводжується колядками. Маланка із Газдою та старшим парубоцтвом насамперед йдуть на цвинтар до хлопців, що померли нежонатими, моляться, ставлять свічки, віночки, а потім йдуть до священика – отримати від нього благословення, та до старости села.

Згодом всі три Маланки зустрічаються в центрі села біля річки Белелуйки. Обмінюються привітаннями і вирушають на стадіон, де відбувається традиційне змагання, по місцевому називається «борінка» від слова боротися між маланкуючими. Завдання полягає в тому, щоб покласти на лопатки. У цих своєрідних змаганнях беруть участь Ведмеді, Чорти з трьох кутів села: Соківна, Берестів, Великий Кут. Котрий із кутів виграв той влаштовує загальносільські святкування. Це дуже почесно. А вже після цього кожна Маланка у супроводі колядників іде маланкувати на свій кут села. 

Маланкуючі обходять тільки ті хати, де є дівчата, незалежно від віку. Старший парубок найперше веде Маланку до своєї дівчини, може бути й на друге село. Частину замаланкованих грошей парубоцтво віддає на потребу церкви. 

Традиційна Белелуйська Маланка відіграє велику роль у формуванні ідентичності, зміцнює духовний зв’язок поколінь, дає можливість закарбувати культурну пам’ять для майбутніх поколінь, сприяє соціальній злагоді та миру в громаді. 

Вас може зацікавити

Суд підтвердив, що УПЦ не має правових підстав перебувати на території Єлецького монастиря

Суд підтвердив, що УПЦ не має правових підстав перебувати на території Єлецького монастиря

1085 об’єктів культурної спадщини постраждали в Україні через російську агресію

1085 об’єктів культурної спадщини постраждали в Україні через російську агресію