Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Трипільські статуетки та намиста скіф’янки з кургану: в Києві відкрилась виставка «Дохристиянські вірування України»

Сьогодні, 6 червня, у Національному музеї історії України відкрилась виставка «Дохристиянські вірування України». Захід присвячений Національному дню Швеції, завдяки благодійним внескам якої проєкт став можливим. 

Переглянути фотоальбом

Фото Антоніни Вишневської

«Ми дуже вдячні Швеції за те, що вона простягнула руку допомоги Україні під час війни. На виставці відвідувачі зможуть побачити назви установ, які збирали кошти для підтримки діяльності нашого музею. Під час повномасштабної війни українська культурна спадщина почала перебувати у фокусі європейців. Міжнародна спільнота звернула увагу на те, що наша культурна спадщина потребує захисту, що вона є стратегічною складовою ідентичності. І не тільки українців», – розповів генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук.

«Швеція та Україна мають довгу спільну історію. Починаючи з вікінгів та одруження київського князя Ярослава Мудрого на шведській принцесі Інгігерди й до сьогоднішньої непорушної підтримки Швеції під час війни з росією», – сказав заступник Посла Королівства Швеції в Україні Каспер Андерссон.  

Виставка показує розмаїття уявлень та ідей, що існували у давніх мешканців території України від кам’яної доби й до утвердження християнства. Це обряди, пов’язані, зокрема, з життям людини, її житлом, давні сакральні місця та їх шанування, а також уявлення наших пращурів про світобудову і про місце людини у Всесвіті.

«Швеція для нас є надзвичайно важливим і надійним партнером. Та війна йде не лише на фронті. Важливою частиною нашої співпраці є збереження, підтримка, розвиток нашої ідентичності. І всі музеї, особливо цей, в якому ми знаходимося, ця виставка про дохристиянські вірування, яка відкривається сьогодні все це внесок у збереження й розвиток нашої української ідентичності. Це не тільки історична пам’ять та традиції, а й спосіб дізнавалися більше по зв’язки між нашими державами. Для мене наша історія це теж про європейськість України, про Швецію в Європейському Союзі. І я сподіваюсь, що там дуже скоро буде і Україна», – зазначив заступник Міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко.

Він також наголосив, що росія знецінює роль Швеції в процесах, які були тисячі років тому, аби будувати міфи про свою російську імперськість, особливість та визначальність. 

Експозиція містить понад 500 оригінальних експонатів з колекції Національного музею історії України. Серед них: орнаментована лопатка мамонта, трипільські статуетки та біноклеподібні посудини, скіфське бронзове навершя з фігуркою Папая та намиста знатної скіф’янки з Мелітопольського кургану, глек-«календар» черняхівської культури, прекрасні взірці античного посуду з Піщаного та багато інших археологічних пам’яток, що вражають.

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука