Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Триває робота із системного вдосконалення законодавства про охорону культурної спадщини 

10 липня відбулась зустріч голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микити Потураєва, заступниці голови Комітету Євгенії Кравчук, представників Бюро ЮНЕСКО в Україні на чолі з К’ярою Децці Бардескі, фахівців Міністерства культури та інформаційної політики України на чолі з т. в. о. Міністра Ростиславом Карандєєвим, а також представників Аналітичного центру «Інститут законодавчих ідей» й проєкту RES-POL.

Під час зустрічі йшлося про аналіз та синхронізацію українського законодавства у сфері охорони культурної спадщини.

Голова Комітету Микита Потураєв висловив вдячність ЮНЕСКО за можливість залучення найкращих експертів у сфері охорони культурної спадщини до удосконалення українського законодавства. Зокрема узгодження потребують норми, що містяться в Законах «Про культуру», «Про охорону культурної спадщини», «Про охорону археологічної спадщини», «Про музеї та музейну справу», «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей».

Заступниця голови Комітету Євгенія Кравчук наголосила, що в умовах нинішньої боротьби важливим здобутком стало виокремлення теми культури як самостійного сегмента, проти якого здійснюється агресія з боку російської федерації та який потребує допомоги у відновленні.

Цю думку підтримала і керівниця Бюро ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі. Очільниця інституції також зазначила, що це вперше в такому масштабі культурна сфера інтегрована в програму відновлення країни і розглядається світовою спільнотою не лише як фактичні заклади чи сфера розваг, а більш глибинно, охоплюючи, зокрема, питання національної ідентичності.

«Тішимось з того високого рівня партнерства, який ми маємо з ЮНЕСКО зараз, тому вкотре наголошую, що тільки поєднання зусиль дає результат», — наголосив під час зустрічі т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв. 

Нагадаємо, раніше Бюро Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури провело конкурс щодо реформування та забезпечення виконання законодавства у сфері охорони культурної спадщини. Відбір виграв Аналітичний центр «Інститут законодавчих ідей». Представниця цього Центру Анастасія Пеценчук, яка також долучилась до зустрічі, запевнила, що аналітики докладуть максимум зусиль для вчасного і якісного виконання необхідних завдань.

За словами головної експертки сектору культурної спадщини у проєкті RES-POL Ольги Сагайдак, проєкт також спрямований на дослідження проблем сфери культурної спадщини. Аналітична частина роботи вже закінчилась.  І станом на зараз окреслено 40 істотних питань політик, актуальних для галузі.

Загалом, як зазначають депутати із Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, для ефективної роботи в законодавчому полі  варто працювати за такими напрямками:

— аналіз практики реалізації законодавства у сфері охорони культурної спадщини, дослідження проблем сфери;

—  написання законопроєкту / законопроєктів;

— консультування;

—  вивчення громадської думки, адвокатування, промоція змін.

Вас може зацікавити

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України