Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Цифрова трансформація культури – важливий елемент спротиву російській агресії

Міністерство культури та інформаційної політики України активно працює над реалізацією великої кількості проєктів, які допомагають розповсюджувати правду про війну та злочини росіян в Україні, збирати докази російської агресії, шукати підтримку для українців.

“З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, цифрова трансформація культури набула нового значення. Інформаційна та комунікаційна складові діджиталізації стали важливими елементами спротиву окупантам. Під цифровою трансформацією ми розуміємо декілька основних напрямків. По-перше, це сама цифрова трансформація, яка має на меті реінженірінг існуючих послуг та сервісів. По-друге, це безпосередня оцифровка наявних предметів та культурних цінностей. По-третє, це цифрові-онлайн проєкти – як то онлайн музеї або інформаційні портали. Всі ці проєкти так чи інакше наближають нашу перемогу”, – зазначила Анастасія Бондар, заступниця міністра культури та інформаційної політики, під час брифінгу 15 червня.

Один з найважливіших для МКІП проєктів — Culture Crimes  Злочини проти культурної спадщини. На цьому ресурсі зібрана інформація про об’єкти, постраждалі від воєнних злочинів російської армії. МКІП вже зафіксовано понад 380 випадків руйнувань та пошкоджень пам’яток архітектури, археології, релігії та історії. Цей ресурс допомагає фіксувати злочини для майбутніх міжнародних судів.

Проєкт “Поезія вільних” — на цьому ресурсі розміщені твори українців, що присвячені війні або створені під час війні. Адже війна спонукала людей на творчість, через яку проявляється біль, смуток, радість та нестримне прагнення до миру. У результаті на сьогодні маємо близько 20 тисяч віршів. Кожен з них — частина історії України та нашого культурного спадку.

“Моя війна” – це проєкт, де люди розповідають свої особисті історії про війну, діляться своїми переживаннями та емоціями. Наразі на порталі – понад 5 млн переглядів. Цей ресурс дуже популярний серед міжнародних журналістів. Вони мають можливість прочитати реальні спогади людей. Історії доступні більш ніж 70 мовами. 

Нагадаємо, з усіма проєктами МКІП можна ознайомитись на Об’єднаній платформі культури та медіа під час війни. Зараз там представлено більше 20 проєктів. 

 

Вас може зацікавити

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України