Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У 209-ту річницю від дня народження Тараса Шевченка Президент Володимир Зеленський зустрівся з діячами культури, мистецтва та медіа

9 березня в День народження українського поета Тараса Шевченка відбулась зустріч Президента України Володимира Зеленського з діячами культури, мистецтв та медіа. Модератор події – Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України.

Переглянути фотоальбом

Так, митці, артисти, культурні менеджери та всі ті, хто протягом останнього року тримає культурний фронт й мистецький опір агресії російської федерації змогли на найвищому рівні обговорити виклики сьогодення. Президент окреслив напрямок розмови – як створити нові хвилі, щоб в світі говорили про Україну постійно, як створювати сотні годин контенту, щоб заповнити інформаційний вакуум, аби його не заповнив ворог. Його мають створювати вже зараз свідки та учасники цієї війни – творами, виставами, книгам, музикою, фільмами.

Президент наголосив, що діячі культури та мистецтва, які пішли захищати Україну у складі сил оборони, своїм прикладом сприяли консолідації українського суспільства, зростанню патріотизму та спонукали громадян ставати на захист країни.

«Україна відстоює свою незалежність завдяки тому, що вона не на самоті. Завдяки об’єднаному народу, завдяки нашим Збройним Силам і всьому світу», – зауважив Володимир Зеленський.

На думку Глави держави, в об’єднанні світу навколо України велику роль відіграли дипломатія, журналістика та культура – як усередині держави, так і за її межами.

Зокрема, на різноманітних міжнародних майданчиках відбувалося безліч культурних заходів, під час яких розповідали про Україну, про розпочату росією війну, про наслідки агресії рф та злочини російської армії. Як наголосив Президент, таке інформування світової спільноти вплинуло на посилення фінансової та оборонної підтримки нашої країни з боку партнерів.

«Я дякую всім митцям, хто допомагає тут, хто в окопах віддає цьому своє життя. А також усім тим, хто за кордоном створював і допомагав дипломатії та журналістиці формувати цю хвилю підтримки, щоб Україна не була на самоті», – сказав він.

Попри війну в Україні за 2022 рік створили понад 50 театральних прем’єр, провели сотні виставок українського мистецтва та фотографії, зняли десятки документальних фільмів та музичних кліпів, написали десятки музичних творів, провели концерти на передовій і у військових частинах. Мистецтво слугує як арттерапія для ветеранів-героїв та внутрішньо переміщених осіб. Не менш важливою є зовнішня діяльність. Йдеться про представлення української культури, промоцію українського мистецтва в усьому світі. Протягом року відбулось понад 3000 таких заходів. Це виставки, концерти, фестивалі, мистецькі акції.

«Війна росії проти України ведеться за ідентичність та культуру. Проти української культури розгорнута величезна пропагандистська та каральна машина вже сотні років. Сьогодні наша культура – на передовій боротьби за себе, за країну, в підтримку наших воїнів. Підтримка держави – важлива. Але кожен на своєму місці може також зробити багато, і вже це робить. За що велика вдячність нашим діячам культурного фронту. Міністерство створить дорожню карту конкретних дій як з боку держави, так і з боку культурних діячів та інституцій, які нам допоможуть перемогти в культурній та інформаційній війні з ворогом. Також важливий результат зустрічі – погодження додаткових номінацій Шевченківської премії для творів, створених під час війни», – зазначив Олександр Ткаченко.

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону