Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Бабиному Яру в День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни, відбулась міжконфесійна молитва

Сьогодні, 14 травня, на Алеї Праведників у Бабиному Яру в Києві відбулась традиційна спільна міжконфесійна молитва, присвячена Дню пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Такі заходи покликані зберегти памʼять про людяність та жертовність українців в складні і жорстокі воєнні часи. 

Переглянути фотоальбом 

Всі фото Антоніни Вишневської

«На нашій землі всі українці, які є представниками різних націй та національностей, відчувають страждання і трагедію, яка зобов’язує нас об’єднатися. Як і тоді, найсміливіші і найвідданіші жертувували своїм життям в ім’я спасіння душ ближніх. Так і сьогодні найкращі представники українського суспільства віддають себе, щоб на нашій землі панувала правда. Ми низько вклоняємося пам’яті тих людей, які загинули в роки Другої світової заради захисту своїх ближніх. Ми співчуваємо тим родинам, які втратили своїх рідних. Сьогодні досвід робить нас сильнішими. Бо ми знаємо рецепт стійкості і виживання. Це підтримка один одного і небайдужість до долі своїх співгромадян», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Участь у спільній молитві взяли Праведники та їх родичі, представники духовенства різних конфесій, громадських організацій та медіа. 

До учасників звернулась заступниця Керівника Офісу Президента України Олена Ковальська.

«Памʼять робить нас сильнішими у нашій боротьбі. Незалежно від складності часів, ми залишаємось людьми», – сказала вона.

Нагадаємо, третій рік поспіль 14 травня Україна відзначає День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Крім того, цьогоріч у цей день відзначають День незалежності Ізраїлю.

«Я вважаю, якщо б не подвиг Праведників, якщо би Праведники не врятували євреїв під час Другої світової війни, мабуть, не було б держави Ізраїль. Тому ми дуже вдячні всім, хто рятував Праведників народів світу. Ми знаємо, що в Україні є понад 2700 Праведників, але насправді їх кількість набагато більша, бо ми не знаємо всіх прикладів врятування євреїв. Їх звичайно набагато більше. Ми дякуємо всім. Вони справжні Герої України. Вони справжні герої Ізраїлю. І Ізраїль завжди буде вдячний тим, хто врятував євреїв під час Другої світової війни», – підкреслив Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні Михаель Бродський. 

Під час заходів Праведник Василь Назаренко передав свій архів Національному історико-культурному заповіднику «Бабин Яр».

«Думаючи про цей день, особливо важливо знати, спілкуватися з тими людьми, хто це пройшов, хто є Праведником, хто показав гідність та справедливість, якої нам не вистачає. Працюємо з памʼятю, яка є. Розуміючи минуле, ми маємо розуміти як нам діяти зараз», – зазначила  директорка Національного історико-культурного заповідника «Бабин Яр» Роза Тапанова. 

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука