Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Берліні стартувала конференція для представників музейної спільноти, де українці представили 10 пропозицій відновлення сфери

28 травня у Берліні стартувала дводенна міжнародна конференція під гаслом «Від кризи до майбутнього. Нові відповідальності для музеїв в Україні». 

Івент став найбільшою подією для українських музейників від початку повномасштабного вторгнення рф. Головна мета  – розробка спільних пропозицій українськими музеями для наступної «Ukraine Recovery Conference», яка пройде в Берліні 11-12 червня 2024 року. 

Українські музеї дуже важливі для майбутнього України. Вони зберігають культурну спадщину України та сприятимуть розбудові стійкого українського суспільства. Серед основних питань конференції: відновлення України та зміцнення суспільства. Під час конференції також йшлося про способи підвищення обізнаності міжнародної спільноти про українську культуру, а також про способи підтримки українців.

Наразі українські музейники вже напрацювали 10 пропозицій щодо відбудови не лише пошкоджених росіянами будівель музеїв, а й відновлення роботи та розвитку всієї сфери. Серед напрямків роботи: розробка пропозицій щодо необхідного внеску українських культурних установ у відновлення України та зміцнення громадянського суспільства; подальше налагодження співпраці мережі українських музеїв з німецькими та польськими установами; встановлення довгострокової співпраці з Фондом прусської культурної спадщини та розширення стипендіальної програми для співробітників українських музеїв у німецьких закладах. 

«Вже за 10 днів, перший раз з моменту повномасштабного вторгнення та перший раз за третій рік війни на міжнародній конференції, присвяченій відновленню України, лунатиме слово «культура». І це колосальна трансформація. Це, я вважаю, наше з вами дуже велике досягнення. Бо в нашому українському сьогоденні, коли базові потреби більшої частини населення в безпеці життя не задоволені, дуже важко емоційно залишатися вірним своїй справі та думати про високе, про духовність і про культурне надбання», – сказала заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Анастасія Бондар.

Вона підкреслила, що проведення такої масштабної конференції це чіткий сигнал, що Німеччина підтримує Україну, розуміючи, що культура є важливою складовою відновлення країни, а Польща стала надійним містком в комунікації між Україною та Німеччиною.

Анастасія Бондар також взяла участь у панельній дискусії «Місія музеїв у зміцненні громадянського суспільства».

Крім того, на конференції заплановано, підписання угоди про співробітництво між Народною Спілкою Німеччини по догляду за військовими похованнями та Державною архівною службою України. 

Організатором конференції виступила фундація ОВМІN, Польща; Партнери: BKGE Ольденбург, Німеччина; Європейська мережа пам’яті та солідарності; Польський інститут культури у Берліні, Німеччина; Український інститут в Німеччині; Фонд мистецтва Ernst von Siemens, Німеччина; Фонд прусської культурної спадщини, Німеччина. 

Патронат: Міністерство культури та інформаційної політики України; Міністерство закордонних справ, Польща; Федеральне міністерство закордонних справ, Німеччина; Міністр держави з питань культури та медіа Німеччини.

У співпраці з Федеральним міністерством житлового господарства, міського розвитку та будівництва, Німеччина; Фундацією Польсько-Німецької співпраці, Польща; Фондом Герди Хенкель, Німеччина; GIZ: Німецьким агентством розвитку, Німеччина; Фондом відкритого суспільства, Німеччина; KULTURA e. V, Німеччина; Міністерством культури та національної спадщини, Польща; Eva Mayr-Stihl Foundation; HENSOLDT Sensors GmbH.

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука