Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Берліні відбувся показ фільму «Erase the Nation» про руйнування росією культурної спадщини України

25 квітня 2023 року за сприяння Посольства Польщі в Німеччині та Посольства України в Німеччині відбувся показ фільму «Erase the Nation» польського режисера Томаша Ґживачевського (Tomasz Grzywaczewski) про руйнування російськими військами культурної спадщини України.

У стрічці автор розповідає про подорож Україною, від сходу до заходу. Режисер поспілкувався з місцевими істориками, робітниками бібліотек і церков. На кадрах зображені зруйновані українські релігійні будівлі, музеї та бібліотеки. Герої стрічки розповідають не тільки про самі факти руйнування, а і про особисті тяжкі втрати. Дана картина показує, як попри втрати і війну, українці рятують та зберігають культурну спадщину для майбутніх поколінь.

Після показу фільму у Польському інституті в Берліні відбулася дискусія на тему «Культурна спадщина та збройні конфлікти – сувора реальність», у якій взяла участь заступниця Міністра культури та інформаційної політики Катерина Чуєва.

«Цифри руйнувань, завданих росіянами культурні спадщині України щодня зростають. Сьогодні росіяни вдарили ракетами по центру міста Куп‘янськ Харківської області. Внаслідок удару зруйновано старовинну будівлю Краєзнавчого музею, загинула директорка музею та нова співробітниця. Поблизу не було жодного військового об‘єкта – це був черговий удар по цивільній інфраструктурі. Національна поліція документує цей воєнний злочин, але навіть справедливість у майбутньому не зможе повернути втрачені життя людей. Через російську агресію в Україні вже постраждали понад 1400 об’єктів культурної інфраструктури, зафіксовано руйнування та пошкодження сотень пам‘яток культурної спадщини. Масштаби руйнувань такі, що надання міжнародної допомоги – людям та інституціям – є і буде необхідним ще протягом тривалого часу. Однією з першочергових задач є підтримка фахівців, які залишилися в Україні, насамперед у найбільш постраждалих регіонах. Адже без людей неможливі жодні процеси – ні евакуація колекцій, ні консервація пошкоджених об‘єктів, ні діяльність інституцій, які потрібні суспільству навіть у час війни. Користуючись нагодою, я хочу вкотре подякувати польським урядовим організаціям та професійним спільнотам за безпрецедентну підтримку з першого дня широкомасштабного вторгнення», – зазначила заступниця Міністра.

Під час панельної дискусії також виступив Директор Інституту Пілецького в Берліні Матеуш Фальковські, який розповів про роботу заснованого Центру Рафаеля Лемківа. Даний центр ставить завдання документувати/зібрати і зберегти докази військових злочинів проти українців, вчинених російськими військами на території України. Сюди входять збір і запис свідчень свідків. 

Вас може зацікавити

2013 об’єктів культурної інфраструктури зазнали пошкоджень чи руйнувань через російську агресію

2013 об’єктів культурної інфраструктури зазнали пошкоджень чи руйнувань через російську агресію

1080 памʼяток культурної спадщини постраждали в Україні через російську агресію

1080 памʼяток культурної спадщини постраждали в Україні через російську агресію