Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У бібліотеці для дітей пройшов круглий стіл «Ментальне здоров’я дітей: об’єднані спільними зусиллями»

Сьогодні, 19 квітня, у Національній бібліотеці України для дітей за підтримки МКІП відбувся Всеукраїнський науково-практичний круглий стіл «Ментальне здоров’я дітей: об’єднані спільними зусиллями» у рамках реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», створеної за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

У заході взяли участь начальниця відділу політики безбар’єрності, гендерної рівності та ментального здоров’я МКІП Леся Хемраєва та начальниця відділу соціокультурного розвитку регіонів Управління соціокультурного розвитку МКІП Катерина Орлюк.

«Сьогодні ми говоримо про ментальне здоров’я дітей під час війни. Авжеж, тема ментального здоров’я стосується не лише дорослих, але й кожної дитини в країні. Програми психологічної підтримки мають бути доступними для всіх дітей, які цього потребують. Маленькі українці мають відчувати себе захищеними», — сказала Леся Хемраєва. 

Також Леся Хемраєва нагадала, що серед пріоритетів Міністерства на 2024 рік є оптимізація бібліотек як простору психологічної підтримки. Тому МКІП разом з ЮНЕСКО вже розпочали реалізацію проєкту зі створення просторів для психологічної підтримки в книгозбірнях. 

Під час круглого столу у фокусі експертів були засади роботи бібліотек із підтримки ментального здоров’я під час війни. Зокрема, презентували центр психологічного розвантаження «Затишний світ дитинства», створений за фінансової підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва у рамках реалізації проєкту «Психічне здоров’я для України» для родин, які постраждали внаслідок війни. 

Також за участі Національної служби здоров’я України фахівці обговорили питання відновлення та збереження ментального здоров’я. Водночас учасники прослухали тренінги від провідних психологів для учнів 1-4 та 10-11 класів за підтримки Національної Академії педагогічних наук. 

Окрім того, за участі Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця та Університету Григорія Сковороди в Переяславі розглянули кейси надання первинної психологічної допомоги дітям у кризових ситуаціях, а також обговорили створення партнерських майданчиків для психологічної підтримки дітей і батьків.

Безбар’єрність — одна з основних засад функціонування публічних бібліотек. Тому вони є важливими суб’єктами і водночас об’єктами реалізації державної політики зі створення безбар’єрного простору. 

Ознайомитися з Методичними рекомендаціями з питань створення безбар’єрного простору в публічній бібліотеці можна за посиланням

Вас може зацікавити

У Києві пройшов круглий стіл «Рашизм — розпізнати, зупинити, засудити»

У Києві пройшов круглий стіл «Рашизм — розпізнати, зупинити, засудити»

У Сеулі відкрилась виставка українських дитячих малюнків про надію під час війни

У Сеулі відкрилась виставка українських дитячих малюнків про надію під час війни