Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Бородянці відбулося нагородження лауреатів Шевченківської премії 2022 та 2023 років

Сьогодні, 20 серпня, у місті Бородянка в Київській області біля розстріляного окупантами пам’ятника Кобзареві відбулася церемонія нагородження Національною премією України ім. Тараса Шевченка.

Переглянути фотоальбом

Навесні 2022 року Київщина пережила велику кількість драматичних подій: окупацію російськими військами, численні воєнні злочини, масові руйнування. Водночас, саме Бородянка стала своєрідним символом незламності з її шафкою та майоліковим півником. А також пам’ятником Тарасу Шевченку, розстріляним, але непереможним. 

Під час нагородження т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв наголосив, що сьогодні «ми є учасниками не просто культурно-мистецької акції чи церемонії вручення найвищої творчої премії України – ми є учасниками потужного дієвого акту культурного опору агресії, яка хотіла знищити і продовжує знищення української культури, мистецтва і людей, які творять, несуть в наше суспільство найвищі духовні цінності».

«На цьому святому, хоча водночас і трагічному місці ми маємо можливість сказати слова вдячності митцям, кожен з яких, без сумніву, є видатним українським громадянином, котрий присвятив власне життя творчості, щоб збагачувати культуру, нести справжні духовні цінності в наше суспільство і навіть ширше – нести нашу культуру за кордон. Промотувати те, чим ми живемо, наші цінності і духовні наративи, знайомити з ними світове товариство», – зазначив Ростислав Карандєєв.

За його словами, завдяки потужному руху українських митців-волонтерів, ми сьогодні маємо таку потужну підтримку з боку світової спільноти.

«Кожен митець, який зараз за кордоном чи ще поїде туди, чи вже протягом півтора року представляв українське мистецтво, демонстрував поряд з собою український прапор і нашу високу культуру, зробив і буде робити неоціненний внесок в наш опір. Українська культура – це не просто опір ворогу, це – потужний інструмент нашої атаки в духовній сфері, що зруйнує ті «скрєпи», які хочуть накласти кайдани на наші руки», – додав т.в.о. Міністра.

«З огляду на щоденні атаки ворога, цього року вшанування шевченківських лауреатів проходить аскетично, проте в чині незламності. Ми обрали цей формат, щоб не наражати людей на небезпеку. З цієї ж причини місце, дата та час не було оголошено публічно», – пояснив голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка, військовослужбовець ЗСУ Євген Нищук.

Національну премію України імені Тараса Шевченка 2022 року присуджено:

  • у номінації «Кіномистецтво» – режисерці Катерині Горностай за фільм “Стоп-Земля”;
  • у номінації «Літературознавство і мистецтвознавство» Григорію Грабовичу за цикл статей “Переосмислючи Павла Тичину – переосмислюючи український модернізм”;
  • у номінації «Література» за роман “Доця” Тамарі Горіха Зерня за роман “Доця”;
  • у номінації «Візуальне мистецтво» митцю Микиті Кадану за персональну виставку “Камінь б’є камінь” та Тіберію Сільваші за інсталяцію “Крила”;
  • у номінації “Журналістика, публіцистика” Миколі Рябчуку за книгу “Лексикон націоналіста та інші есеї”;
  • у номінації «Театральне мистецтво» Тамарі Труновій, Наталці Ворожбит, Юрію Ларіонову, Андрію Ісаєнко та Валерії Ходос за виставу “Погані дороги” Київського академічного театру драмі і комедії на лівому березі Дніпра.

Національну премію України імені Тараса Шевченка 2023 року присуджено:

  • у номінації «Література» поетесі Катерині Калитко за книгу поезій “Орден мовчальниць”;
  • у номінації «Музичне мистецтво» Компаніченку Тарасу Вікторовичу, Бережнюку Максиму Павловичу, Данилейку Северину Володимировичу, Криську Ярославу Андрійовичу, Охрімчуку Сергію Михайловичу, виконавцям гурту “Хорея Козацька” – за аудіоальбом “Пісні Української революції”;
  • у номінації «Літературознавство і мистецтвознавство» Михайлу Назаренку за книгу “Крім “Кобзаря”. Антологія української літератури. 1792 – 1883″ у двох частинах;
  • у номінації «Журналістика, публіцистика» Віталію Портникову за публіцистичні статті та виступи останніх років;
  • у номінації «Кіномистецтво» режисерці Ірині Цілик за документальний фільм “Земля блакитна, ніби апельсин”.

Вас може зацікавити

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України