Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Брюсселі відбувся семінар на підтримку культурного та креативного секторів України

Протягом 7-8 березня у Брюсселі (Бельгія) проходив семінар, де європейські й українські експерти обговорили шляхи розвитку культурного та креативного секторів України. У заході взяла участь заступниця Міністра культури та інформаційної політики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасія Бондар.

«Наразі Україна має доступ до участі в 14 програмах ЄС, включно з  Creative Europe та Horizon Europe, які можуть фінансувати проєкти, орієнтовані на культуру.  Європейська Комісія також погодилася призупинити фінансові внески України для її участі в усіх 14 програмах ЄС. Водночас наші партнери підтвердили наміри відкрити доступ до програм для медіасектору», — прокоментувала результати заходу Анастасія Бондар

Заступниця Міністра додала, що ініціювала проведення ширшої зустрічі з представниками Єврокомісії в Києві.

Семінар організували Cultural Relations Platform у співпраці з Генеральним директоратом з питань освіти та культури Європейського Союзу з метою дослідження стратегій, спрямованих на зміцнення співпраці ЄС та України, що посилить українські культурний та креативний сектори. 

Захід об’єднав понад 60 експертів та представників влади з ЄС та України. Зокрема, до нього долучилися представники Європейської Комісії Георг Хойслер, Пітер Полажнар та Кетрін Маньян, очільниця Бюро ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі, заступниця голови КМДА Ганна Старостенко, фахівчиня програми ЄС House of Europe Ілона Демченко та інші. 

Протягом двох днів учасники з України та ЄС обговорювали роль культури у стійкості та відновленні України, акцентуючи на її міжсекторному впливі. Панелі, презентації та інтерактивні сесії фокусувалися на таких темах, як:

  • варіанти підтримки українського культурного та креативного секторів на рівні ЄС у наступні декілька програмних років, внесок цих галузей в економічне зростання української держави, відновлення та у процес євроінтеграції;
  • регіональний вимір розвитку креативних індустрій та культури, вплив соціальної згуртованості й людського капіталу. 

«Нинішня ситуація в Україні, що характеризується фантастичною громадянською стійкістю, підкреслює нагальну потребу підтримувати наші культурні та креативні індустрії в значно більшому обсязі. Ці сектори продемонстрували неперевершену адаптивність, інноваційні шляхи підтримки українського духу та творчості за найскладніших обставин. Насамкінець наші дискусії тут і стратегії, які ми розробляємо, стосуються не лише збереження культурної спадщини та розвитку творчих секторів. Вони спрямовані на використання трансформаційної сили культури для надихання, лікування та побудови майбутнього, яке відображає найкраще з наших спільних європейських цінностей і прагнень», — зазначила заступниця Міністра. 

Вас може зацікавити

У Національній бібліотеці Болгарії відкрили «Літературний куточок України»

У Національній бібліотеці Болгарії відкрили «Літературний куточок України»

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв