Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Кракові відбувся Національний кластер з інформаційної стійкості

21 листопада в польському місті Краків пройшло третє засідання Національного кластера з інформаційної стійкості. Тема заходу: «Глобальна інформаційна стійкість: внесок України в міжнародну безпеку». У заході взяли участь представники державних органів влади, експерти в сфері інформаційної безпеки та медіа.

Тарас Шевченко, заступник Міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції, у своєму виступі під час відкриття кластера акцентував на особливості сьогоднішнього дня для України, яка відзначає 10-ту річницю Революції Гідності. «Цей день символізує важливий момент в історії України та вибір країни стати частиною Європейського Союзу, а не будь-якого союзу з росією», – сказав заступник Міністра.  

Тарас Шевченко підкреслив актуальність засідання кластера, вказавши на на важливість впровадження плану реалізації Стратегії інформаційної безпеки. Адже ключова мета Стратегії в тому, що вона охоплює різні сектори інформаційної безпеки, такі як стратегічна комунікація, протидія дезінформації, медійна грамотність та донесення інформації до тимчасово окупованих територій.

«Стійкість для України виявляється в різних аспектах, включаючи наше прагнення до перемоги у цій війні, життя в країні, інші ключові вибори та наш шлях до Європейського Союзу. Інформаційна стійкість відіграє надзвичайно важливу роль у захисті від фейкових новин, а також проявляється і підтримується особистостями, які вірять у свою країну», – сказав Тарас Шевченко.  

Своєю чергою Ганна Красноступ, директорка Департаменту інформаційної політики та інформаційної безпеки МКІП, поділилася інформацією про виклики та внесок України в інформаційну безпеку. На сьогодні Україна готова продемонструвати демократичному світові свої досягнення, активно збираючи та поширюючи найкращі матеріали та рішення для боротьби з дезінформацією. Вона також підкреслила важливу роль журналістів: «Під час воєнних подій журналісти все частіше стають жертвами різноманітних атак. Ризикуючи своїм життям, вони продовжують працювати в Україні, щоб світ дізнався правду. Захищаючи журналістів, ми захищаємо наше право на інформацію», – сказала директорка Департамента.  

Під час третього засідання Національного кластера з інформаційної стійкості відбулися панельні дискусії, присвячені укріпленню стійкості в контексті гібридної війни: вивчені уроки, інструменти та майбутні виклики. Обговорювалися загрози російської інформаційної війни для Заходу та можливі шляхи ефективних запобіжних заходів. Також розглядалися аспекти ефективної політики санкцій та найкращі практики відповідальності перед пропагандистами. Особлива увага була приділена необхідності створення Глобального коаліційного об’єднання для протидії російській дезінформації і для узгодження зусиль демократичних країн у довгостроковому стратегічному співробітництві. 

Учасники також обговорили перспективи змін в медіа-ландшафті, зокрема, зміцнення інформаційної безпеки в нових геополітичних реаліях. Обговорення включило в себе ряд питань, що важливі для подальшого розвитку сучасного інформаційного простору.

Національний кластер з інформаційної стійкості – стратегічна координаційна платформа, покликана допомагати зацікавленим сторонам українського державного та приватного секторів визначати інструменти та методи, які росія використовує для поширення дезінформації, розробляти плани координації спільних дій, спрямованих на протидію шкідливим наративам, а також сприяти в організації тренінгів з інформаційної стійкості за підтримки міжнародних донорів та партнерів.  

Національний кластер, започаткований Апаратом РНБО України, проводиться за підтримки Держдепартаменту США, Офісу зі спільного зменшення загрози, CRDF Global та за сприяння Міністерства закордонних справ України та Міністерства культури та інформаційної політики України. 

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав Державний історико-архітектурний заповідник у м. Святогірську 

Ростислав Карандєєв відвідав Державний історико-архітектурний заповідник у м. Святогірську