Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Київському метро презентували унікальний проєкт ArtArmor

14 жовтня у День захисників і захисниць України на станції метро Майдан Незалежності в Києві презентували проєкт «АртБроня», ініціатором та організатором якого став волонтерський рух «Ukraine for Heroes». Це унікальний проєкт не тільки для України, але й для світу. Тут мистецтво не фігурально, а буквально рятує життя. 

Учасники проєкту знайшли спосіб, як за допомогою мистецтва, бронеплита знову має шанс врятувати життя. Вони відшукали справжні бронеплити, що вже успішно виконали свою місію в бою – зупинили ворожі кулі й осколки. І тепер найкращі й найвідоміші митці країни роблять із цих плит справжні унікальні артоб’єкти з винятковою історією.

«Символічно, що цей проєкт презентовано в День захисників і захисниць України. Саме вони сьогодні дають нам можливість жити і творити. «АртБроня» – це унікальне поєднання артефактів, що врятували життя нашим захисникам та мистецтва, яке переосмислює та дає їм новий зміст. Військовий та культурний фронт сьогодні воюють пліч-о-пліч, мистецтво живе та захищає нашу ідентичність. Вітаю всіх з сьогоднішніми святами, дякую нашим захисникам за те, що ми сьогодні маємо можливість бути тут», – зазначив Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України.

«Хочу привітати організаторів та художників, всіх партнерів, які зробили можливим цей проєкт, у якого попереду велике майбутнє. 24 лютого, я думаю, багато художників й митців ставили собі питання – що можуть художники й мистецтво на противагу збройній агресії? Та насправді, мистецтво – це зброя і водночас мистецтво – це броня. Мистецтво фіксує наше сьогодення, осмислює наше минуле, проектує наше майбутнє. Це те, що ідентифікує нас як народ, як спільноту. Мистецтво – це територія свободи. Для всього світу територія нашої країни стала символом свободи й демократичних цінностей. Звісно кожен з нас, на своєму місці, захищає сьогодні цю свободу і наш вибір. Я щиро вітаю всіх захисників і захисниць України, які сьогодні на фронті і в тилу захищають та несуть, напевно, найбільшу відповідальність за наше майбутнє», – сказала Галина Григоренко, заступниця Міністра культури та інформаційної політики України. 

Артоб’єкти з броні знов і знов не тривіально нагадуватимуть світу, що відбувається в Україні та як українці потребують інструментів у цій боротьбі. А ще за допомогою цих артоб’єктів проєкт буде збирати на забезпечення новими плитами захисників України.

За кожною використаною бронеплитою стоїть героїчна історія врятованого життя. Моторошні сліди від куль, що ця плита зупинила, розповідають цю історію краще за будь-які слова. Так само й мистецтво вміє розповідати історії та викликати емоції без слів. 

Серед учасників проєкту такі відомі українські митці, як Тіберій Сільваші, Назар Білик, Петро Бевза, Андрій Блудов, Юрій Вакуленко, Олексій Сай, Світлана Ратошнюк, Антон Логов, Леонід Колодницький.

У розвитку проєкту беруть участь креативна агенція McCannKyiv і арткураторка і радниця з мистецтва Ірина Юферова. Ініціатором і організатором проєкту став волонтерський рух «Ukraine For Heroes».

Завдяки ретельній і прозорій фінансовій звітності про використання допомоги для гуманітарних потреб Рух здобув довіру міжнародних і локальних благодійних організацій, зокрема американського фонду СORE, співзасновником якого є відомий актор Шон Пенн.

Більше про Волонтерський рух: https://www.ukraineforheroes.com/ 

 

 

Вас може зацікавити

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора