Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Києві оголосили лауреатів Шевченківської премії у 2024 році 

Сьогодні, 9 березня, у Києві відбулася церемонія нагородження лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка. Цьогоріч нагороду здобули 7 мистецьких робіт у 5-ти номінаціях. 

«Щоб людська спільнота стала нацією та державою, у найкращих характерів в країні мають бути такі серця, яким мало жити тільки для себе. Такі серця промовляють до тих, хто поруч. Дбають. Вчать – вчать розуміти. Обʼєднують. Захищають. Коли треба, рятують. І в підсумку ми всі впізнаємо одне одного, чуємо одне одного, відчуваємо, що ми українці, українки. І так буде завжди. Завжди буде Україна. Я дякую кожному й кожній, хто живе не тільки для себе, хто дбає про людей і всю нашу державу. Я дякую всім, хто зараз на фронті і з тими, хто на фронті, хто з Україною та береже її й розвиває», — сказав Президент України Володимир Зеленський під час церемонії. 

У категорії театрального мистецтва перемогла вистава Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка «Конотопська відьма» режисера-постановника Івана Уривського

Прем’єра постановки за повістю Григорія Квітки-Основ’яненка відбулася 28 квітня 2023 року. Вона стала дебютною роботою режисера у жанрі бурлескної комедії. Виставу зіграли понад 30 разів у Києві, Чернівцях, Рівному, Львові та Кишиневі. А за два благодійні покази у столиці вона зібрала понад 4 мільйони гривень. 

Водночас у номінації «Музичне мистецтво» премію отримала співачка Сусана Джамаладінова (Джамала) за альбом кримськотатарської музики «Qirim». 

Ця платівка відновлює пам’ять цілого народу через мелодії, сюжети пісень та голоси, що лунають із 15-ти раніше невідомих чи забутих старовинних композицій з різних регіонів Криму. Зараз «Qirim» у ТОП-20 найкращих альбомів у світовому музичному чарті Європи, і кримськотатарська музика нині лунає на радіо 15-ти країн світу. 

У цій же номінацій премію також отримала композиторка Кармелла Цепколенко за низку творів, як-от кантати «Читаючи історію», «Звідки ти, чорна валко, пташина зграє?», дуель дует №14 та симфонія №5.  

Твори заслуженої діячки мистецтв України звучать по всьому світові. Кантата «Чи даєш історію» написана у березні 2022 року під час ворожих обстрілів. Симфонія №5 нагадує стан заціпеніння – першої реакції українців, які на світанку дізналися про початок великої війни. Композиторка передає внутрішню драму, яку переживає кожен українець під час війни, і доводить, що музика — це теж зброя. 

У галузі літератури премію здобули дві поетичні збірки, як-от «[dasein: оборона присутності]», яку творила військовослужбовця ЗСУ Ярина Чорногуз та «Закладка», що написав воєнний кореспондент, старший лейтенант 59 окремої мотопіхотної бригади Дмитро Лазуткін

За словами Ярини Чорногуз, її книга написана «на видиху після виконанних завдань». Вона розповідає про істини, які відкриває людині війна: про щоденні втрати, про любов, про живих і мертвих. 

Водночас книга поезій «Закладка» Дмитра Лазуткіна складається з віршів, написаних до повномасштабного вторгнення. Автор визначає збірку, робота над якою тривала близько 3-х років,  як поетичний репортаж.

У номінації «Візуальне мистецтво» переміг художник Андрій Єрмоленко із серією робіт «Український опір»

Ілюстрації втора стали обличчям українців у світі. Саме з ними українці виходили на вулиці інших держав та нагадували, що Україна щоденно чинить опір окупантам і потребує підтримки. Одна з перших і найвідоміших робіт — «Ісус на барикадах». Водночас з  «Леопардом» українці виходили на мітинг у Німеччині, щоб просити однойменну військову техніку. Акція з ілюстрацією «Світло переможе темряву» пройшла у 30-ти країнах світу. Інші роботи представлені на виставках за кордоном, зокрема, у Канаді. 

У категорії «Публіцистика, журналістика» Шевченківську премію отримали Мстислав Чернов, Євген Малолєтка та Василина Степаненко за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя (репортажі, фото та відео репортажі, розслідування та фільм «20 днів у Маріуполі»).  

«20 днів у Маріуполі» — режисерський дебют воєнного кореспондента Мстислава Чернова. Разом із фотографом Євгеном Малолєткою та продюсером Василиною Степаненко вони поїхали до Маріуполя у відрядження, де застали повномасштабне вторгнення. Протягом 20-ти днів медійники фіксували бомбардування житлових будинків та пологового, роботу лікарів, масові поховання, загибель дітей. Ця стрічка стала найкасовішим українським документальним фільмом в історії. Мстислав Чернов отримав Премію Гільдії режисерів США, Євген Малолєтка став «фотографом року» за версією журналу «The Guardian». «20 днів у Маріуполі» отримав Пулітцерівську премію та номінований на оскар одразу у двох категоріях. 

Національна премія України імені Тараса Шевченка, або Шевченківська премія — державна нагорода України, заснована у 1961 році. Вручається за вагомий внесок у розвиток культури й мистецтва. 

Нагороду присуджує Президент України на підставі рішення комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Вас може зацікавити

У Національній бібліотеці Болгарії відкрили «Літературний куточок України»

У Національній бібліотеці Болгарії відкрили «Літературний куточок України»

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв