Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Києві презентували дослідження з аналізу російських інформаційних загроз на тему корупції в українському медіапросторі 

Сьогодні, 16 квітня, в Медіацентрі Україна-Укрінформ відбулася презентація дослідження «Виявлення та аналіз російських інформаційних загроз на тему корупції українському медіапросторі», проведене Центром стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки спільно з аналітичною командою Osavul в рамках урядової комунікаційної кампанії з протидії корупції НАЗК на матеріалах другої половини 2023 року. 

Директорка департаменту інформаційної політики та інформаційної безпеки МКІП Ганна Красноступ зауважила, що за останніми дослідженнями громадської думки в Україні, найбільшою проблемою після війни є корупція. Ворог користується цією гострою темою та проводить інформаційно-психологічні операції, перекручуючи здобутки українських антикорупційних органів.

«Впровадження антикорупційних реформ – одне із ключових завдань системи державної влади. Ми працюємо над тим, щоб у нашому суспільстві була нульова толерантність до корупції, а доброчесність стала новою нормою життя», – наголосила вона. 

Експерт Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Максим Майоров зауважив, що для недемократичних країн корупція є методом управління. За його словами, «коли росія затягує у свою сферу впливу ті чи інші держави, вона корумпує режими, які там знаходяться при владі».  

Аналітик Osavul Федір Кудрін розповів про перебіг дослідження. За допомогою ключових слів, пов’язаних із темою корупції, спеціалісти зібрали загальний масив всіх повідомлень, які з’являлися в українському інформаційному просторі. Загалом проаналізували понад 130 тисяч повідомлень з 1 липня по 31 грудня 2023 року. Результати показали, що 418 джерел були залучені в інформаційні операції раніше, 462 джерела – пов’язані з росією, 223 джерела – боти. 

Водночас за допомогою штучного інтелекту весь масив розбили на окремі інциденти, об’єднані темами. З них фахівці сформували 86 інцидентів, які можна класифікувати як ті, що загрожують. 

На базі цих результатів експерти виявили 8 основних тактик, які використовує рф під час розповсюдження наративів з теми корупції. Зокрема, використання джерел, які видають себе за українські, «сітки» – скоординовану мережу ідентичних або подібних постів та коментарів у соцмережах, поширення фейків про випадки корупції в Україні, культивування теорії змови, перекручування початкової інформації, використання маніпулятивних та узагальнювальних формувань, посилання на заяви третіх осіб для надання авторитетності, подання фактів боротьби з корупцією як фактів її високого рівня. 

«Те, що ми можемо говорити про корупцію, свідчить про високий рівень демократії в країні, про свободу медіа, а не про постійне зростання корупції. Нам необхідно акцентувати на наших успіхах як держави, адже ми створюємо альтернативи наявним корупційним практикам. Зокрема, ми маємо цифрові сервіси, впроваджуємо дерегуляційні практики та реформи», – керівник відділу координації державної інформаційної політики із запобігання корупції НАЗК зауважив Павло Бульдович

З результатами дослідження можна ознайомитися за посиланням

Вас може зацікавити

МКІП та ІР-офіс співпрацюватимуть у сфері охорони культурної спадщини, цифровізації та розвитку креативних індустрій

МКІП та ІР-офіс співпрацюватимуть у сфері охорони культурної спадщини, цифровізації та розвитку креативних індустрій

Медійна спільнота має регулюватися самостійно, — Тарас Шевченко

Медійна спільнота має регулюватися самостійно, — Тарас Шевченко