Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Києві презентували книгу «Бахмут. Хроніки незламної фортеці»

У Музеї Становлення української нації відбулася презентація книги Євгеній Богословської «Бахмут. Хроніки незламної фортеці». У заході взяв участь заступник Міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко. 

Переглянути фотоальбом

«МКІП щороку проводить конкурс, який називається «Книга на зміцнення національної єдності». Ми лише даємо певні пріоритети, наприклад, що ми б хотіли бачити проєкти про війну, про десяту річницю Революції Гідності, про історію, про подвиги українців. А надалі видавці та автори пропонують свої книги. І я дуже радію, що цю роботу запропонували на конкурс, наша мистецька комісія обрала її переможцем і ми змогли профінансувати цю роботу», — сказав він. 

Водночас засновник Музею Становлення української нації Валерій Галан наголосив на виховній функції проєкту. 

«Завдяки подібним книгам ми втілюємо важливу справу — виховуємо майбутні покоління, аби ті, коли прийдуть до влади, здійснювали її в інтересах народу, держави, міста», — сказав він. 

«Бахмут. Хроніки незламної фортеці» написана на базі спогадів волонтерів, вчителів та медиків. Книга містить історичний нарис міста та хронологію подій з лютого 2022 року по січень 2023 року, описуючи гуманітарну катастрофу, що сталася, та виклики, з якими стикнулися бахмутяни.

«Це — книга про незламність міста, про незламних людей», — акцентувала авторка Євгенія Богословська. 

Історик Микита Безмен зауважив, що Бахмуту історично було суджено стати фортецею. Місто руйнували кілька разів, зокрема, після повстання козака Кіндрата Булавіна у 18 ст. і під час Другої світової війни у 20 ст.  Але бахмутяни завжди знаходили в собі сили його відбудовувати. 

«Бахмуту 450 років — і ця давність вирізняє його з-поміж інших міст на Донеччині. За цей час там багато всього сталося — повстання Кіндрата Булавіна, Бахмутська Січ, була жахлива страта євреїв під час Другої світової війни у штольнях, які потім стали заводом шампанських вин. І всі ці факти є невіддільною частиною міста, тому нам важливо було розповісти про них», — додав керівник проєкту Олексій Кононенко. 

Книгу опублікувало видавництво «Саміт-книга».

Вас може зацікавити

У Національній бібліотеці Болгарії відкрили «Літературний куточок України»

У Національній бібліотеці Болгарії відкрили «Літературний куточок України»

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв