Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Києві в Бабиному Яру вшанували пам’ять поетеси Олени Теліги

Події

Сьогодні, 21 лютого, українські патріоти вшанували пам’ять видатної поетеси й діячки ОУН Олени Теліги та її побратимів. Вони присвятили свої життя боротьбі за незалежність України. Силу слова поетеси порівнюють з поезією Лесі Українки. 

У заході взяли участь представники органів державної влади, духовенства, громадських організацій. Вони поклали квіти й запалили лампадки біля Пам’ятного хреста та пам’ятника Олені Телізі.

«Щороку в цей день ми вшановуємо пам’ять видатної поетеси Олени Теліги, адже вона показала приклад, як любити рідну землю. Навіть коли над нею нависла пряма небезпека, категорично відмовилася виконати наказ і покинути місто. Тоді жоден учасник похідної групи не покинув Київ. Як і тоді, попри постійну загрозу життю, українці самовіддано борються за свою свободу», – сказав заступник Міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко.

Нагадаємо, в жовтні 1941 року в надії на національне визволення й відродження самостійної України Олена Теліга у складі Похідної групи ОУН прибула до окупованого німцями Києва. Вона очолила Спілку українських письменників, редагувала літературно-мистецький журнал «Літаври», організувала пункт харчування для киян, які залишилися в окупації і потерпали від голоду. 

Цього дня 1942 року на тридцять п’ятому році життя Олена Теліга загинула від рук гестапо. Вона похована у Бабиному Яру. Разом з нею прийняли мученицьку смерть її чоловік Михайло Теліга та інші діячі ОУН.

Під час церемонії вшанування пам’яті відомих українців бандурист, лірник, очільник музичного гурту «Хорея Козацька» Тарас Компаніченко виконав пісні на слова Олени Теліги.

Вас може зацікавити

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві

У Києві відбулась прем’єра документального фільму «Форма вогню» про роботу рятувальників у Херсоні

У Києві відбулась прем’єра документального фільму «Форма вогню» про роботу рятувальників у Херсоні