Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Києві відбулась церемонія вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні та учасників Революції Гідності

Події

Сьогодні, 20 лютого, на алеї Героїв Небесної Сотні відбувся традиційний церемоніал до десятої річниці Дня Героїв Небесної Сотні. Саме 20 лютого 2014 року в середмісті Києва загинуло найбільше учасників Революції Гідності — 48. Їх разом з іншими 54 загиблими та смертельно пораненими впродовж зими 2013–2014 років учасниками мирних протестів і п’ятьма активістами Майдану, які полягли навесні 2014 року, захищаючи демократичні цінності та територіальну цілісність України, назвали Героями Небесної Сотні.

Вшанування розпочалось з виконання Державного Гімну, після чого пройшла міжконфесійна панахида за загиблими та пролунала «Молитва за Україну». До тимчасового меморіалу й портретів 107 Героїв Небесної Сотні на алеї присутні поклали квіти та запалили лампадки. На знак пам’яті про полеглих за свободу майданівців пролунала пісня «Пливе кача», яка стала реквіємом по Небесній Сотні.

Продовжилась церемонія зверненнями учасників Революції Гідності, членів їх родин та посадовців. Зокрема до учасників заходу звернувся заступник Міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко.

«10 років тому закінчився Євромайдан. Ми раділи перемозі та одночасно були в жалю за тими, хто був вбитий на Майдані. Небесна Сотня своїм подвигом виборола наше європейське майбутнє і зараз Україна стала кандидатом на вступ до Європейського Союзу та рухається до повноправного членства. У війні, яку розв’язала росія, агресор намагається стрети українську ідентичність. Для нас наша ідентичність є бесперечною цінністю, яка викарбувана в нашій мові, нашій культурі та нашій пам’яті. Ми маємо пам’ятати всі історичні події, пам’ятати про подвиг Героїв Небесної Сотні та бути вдячними. Це наш обов’язок як громадян України», — сказав Тарас Шевченко у своєму виступі.

Захід організували Національний музей Революції Гідності, Український інститут національної пам’яті, Київська Трьохсвятительська духовна семінарія УГКЦ, за участі Міністерства оборони України.

Вас може зацікавити

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві

У Києві відбулась прем’єра документального фільму «Форма вогню» про роботу рятувальників у Херсоні

У Києві відбулась прем’єра документального фільму «Форма вогню» про роботу рятувальників у Херсоні