Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Києві відбулася експертна дискусія про безпеку для журналістів під час повномасштабної війни

15 лютого у Національній спілці журналістів України відбулася міжнародна експертна дискусія «Два важкі роки війни: подолання викликів для безпеки журналістів та стійкості медіа». У заході взяв участь заступник Міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко. 

Переглянути фотоальбом

Захід об’єднав представників держави, міжнародних партнерів та медійників з деокупованих та прифронтових територій, зокрема із Запоріжжя, Харківщини, Херсонщини.

«Тематика сьогоднішньої зустрічі є надзвичайно важливою, оскільки і життя журналістів, і робота медіа є ключовими для будь-якої демократії. Особливо це пріоритетно для України, яка зараз воює. Ми маємо величезні виклики у своїй діяльності, потребуємо міжнародної допомоги, а тому правдиве висвітлення подій є ключовим безпековим фактором для діяльності нашої країни», — сказав Тарас Шевченко

Він також додав, що безпека журналістів і право на свободу вираження поглядів є важливими й у контексті євроінтеграції. За його словами, ці питання містяться у блоці фундаментальних прав, із яких розпочинаються переговори з ЄС та скринінг —  оцінка на відповідність України європейським стандартам.

Голова НСЖУ Сергій Томіленко зауважив, що великий внесок у безпеку журналістів в Україні роблять міжнародні організації, зокрема ЮНЕСКО. Від початку повномасштабного вторгнення Спілка отримала понад 300 бронежилетів, також іноземні організації надали шоломи, аптечки та експертну підтримку.

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин акцентував, що передусім інституція активізувала роботу з міжнародними партнерами щодо визволення українських цивільних медійників з російського полону.

«Найближчим часом у Верховній Раді буде зареєстрована постанова-звернення до міжнародних структур з метою привернення уваги до полонених журналістів. І разом із «Репортерами без кордонів» та, сподіваюся, з Міжнародною федерацією журналістів ми розробимо адвокаційну кампанію, що приверне увагу до цього питання», — сказав він.

Повірений у справах Посольства Японії в Україні Іджіма Ясумаса підкреслив, що роль інформаційників, особливо під час війни, є надзвичайно важливою, оскільки саме вони доносять правду. 

«Цього року Японія зосереджена на підтримці українських журналістів. Ми надаємо матеріальну, психологічну та фінансову допомогу, а також допомагаємо їм розбудувати свою спроможність у цей складний воєнний час», — зазначив він. 

Старший координатор проєктів Бюро ЮНЕСКО Даніель Кутурич додав, що завдяки  міжнародній організації та донорам майже 2 тисячі українських журналістів змогли підвищити свою кваліфікацію й пройти навчання, як-от тренінги з фізичної безпеки, першої допомоги, для підтримки психологічного здоров’я, із вивчення міжнародного права та написання репортажів англійською мовою. Близько 100 редакціям передали матеріальну, фінансову та інформаційну підтримку. Водночас 360 журналістів отримали екстрені гранти, а 65 — навчалися з фотодокументування пошкодженої спадщини. 

Захід організовано НСЖУ та МКІП під патронатом Національної комісії ЮНЕСКО за підтримки Міністерства закордонних справ.

Вас може зацікавити

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України