Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Києві відбулося урочисте відкриття «БойчукFest»

11 вересня в Київській державній академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука відбулось відкриття «БойчукFest». Головним завданням цього проєкту є переосмислення українського монументального мистецтва та збереження спадщини бойчукізму. Другий культурно-мистецький захід триватиме до 15 вересня 2024 року.

Переглянути фотоальбом

Фото Антоніни Вишневської

Цьогоріч організатори  приділили особливу увагу творчості художників-шістдесятників. Учасники заходу вперше мали можливість побачити ескізи монументальних проєктів Івана Литовченка, збережені у фондах його дочки Наталії Литовченко, а також раніше відхилені радянською владою твори митця.

Перший заступник Міністра культури та стратегічних комунікацій Ростислав Карандєєв підкреслив важливість підтримки українських митців та інституцій. Він також зазначив, що академія є ключовим осередком для збереження та розвитку культурної спадщини, яку створили видатні художники.

«Саме “БойчукFest” та інші заходи, які відбудуться в рамках фестивалю, дозволять ще глибше ознайомитися з великою спадщиною українських художників. Ми не маємо забувати тих, хто просував Україну і поплатився життям через російську владу. Ці люди варті того, щоб їх шанувати. Це є важливою складовою нашої діяльності і фундаментом, який демонструє справжню українську етнічну культуру та національну ідею», — наголосив Ростислав Карандєєв.

Важливою подією фестивалю став конкурс-виставка на кращий керамічний пласт на тему «Майбутнє України». Майстри представили свої роботи, що вражають уяву та порушують важливі питання подальшого розвитку держави. Експозиція продемонструвала різноманіття ідей, технологій та стилів, а також стала платформою для обміну досвідом і натхненням серед учасників.

«Сьогоднішній фестиваль під час війни, після влучання ракетою у корпус, є справжньою відповіддю ворогу на культурно-мистецькому фронті. Україна є, буде і, безперечно, переможе», — наголосив  Голова Національної спілки художників України Костянтин Чернявський.

Протягом наступних днів учасники зможуть побувати на відкритті виставки сучасного мистецтва «Стан невагомості», яка організована викладачем академії Мирославом Вайдою. Також на відвідувачів чекатиме низка майстер-класів зі створення мозаїк, присвячених творчій спадщині Алли Горської, а ще конкурси на кращі керамічні вироби та артбуки, що дозволять молоді продемонструвати свій талант.

Крім того, виставки пройдуть у Національному музеї декоративного мистецтва України та Літературно-меморіальному музеї-квартирі П. Г. Тичини, де кожен матиме можливість ознайомитися з сучасними керамічними виробами.

Вас може зацікавити

«Україна поруч. Новий розділ»: Відкрийте для себе людей, місця та скарби, які формують культуру України

«Україна поруч. Новий розділ»: Відкрийте для себе людей, місця та скарби, які формують культуру України

Україна та Канада посилюватимуть співпрацю в сфері інформаційної політики та боротьби з дезінформацією

Україна та Канада посилюватимуть співпрацю в сфері інформаційної політики та боротьби з дезінформацією