Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Києві відбулося засідання Ради з прав людини, гендерної рівності та різноманіття при МЗС

17 липня в Києві відбулося засідання Ради з прав людини, гендерної рівності та різноманіття при Міністерстві закордонних справ України на тему: «Інклюзивність та безбар’єрність в Україні: відданість, співпраця та міжнародна підтримка в умовах війни». 

Участь у засіданні Ради взяла перша леді Олена Зеленська. Також серед присутніх: радниця-уповноважена Президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, постійний представник Програми розвитку ООН в Україні Яко Сільє, урядовці, представники Офісу Омбудсмана, посольств, організацій громадянського суспільства, місцевих та регіональних органів влади.

«83% українців називають безбар’єрність новою цінністю для країни. Це щось абсолютно нове у свідомості людей. І вже не 10%, як перед вторгненням, а чверть населення каже, що вже створює, як може, безбар’єрність навколо себе. Але її маємо створювати таки разом – свідоме суспільство і свідома держава. Окремо ніхто не впорається», – зазначила перша леді.

Під час засідання обговорили спричинені війною виклики у сфері безбар’єрності та перспективи їх подолання.

«Протягом останніх років Україна крок за кроком створює умови рівних можливостей, за яких кожен може розвиватися та досягати успіху. Це засвідчує її відданість принципу нікого не залишати поза увагою. UNDP надавала і буде надавати подальшу підтримку уряду та народу України на шляху до створення інклюзивного суспільства», — зазначив постійний представник Програми розвитку ООН в Україні Яко Сільє.

«Безбарʼєрність — це не лише доказ нашої демократичності. Ми боремося за кожне життя і за соціальну рівність. Це є важливим елементом забезпечення прав людини. Особливо на шляху інтеграції України до ЄС», — зауважив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«МКІП реалізує низку флагманських проєктів, спрямованих на забезпечення безбар’єрності культурних та інформаційних послуг. До музеїв, театрів, бібліотек та інших установ має бути безперешкодний доступ для кожного та кожної. Ми також працюємо, аби забезпечити доступність інформації. Повідомлення влади та медіа мають бути простою мовою, щоб їх могли зрозуміти всі люди без винятку. Адже безбар’єрність є суспільною нормою», – прокоментувала начальниця відділу політики безбар’єрності, гендерної рівності та ментального здоров’я МКІП Леся Хемраєва.

За результатами засідання, Рада з прав людини, гендерної рівності та різноманіття сформувала Заяву про підтримку Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні до 2030 року. Безбар’єрне суспільство визначене як один із пріоритетів для демократичної Української держави.

Також Рада закликала міжнародних партнерів надавати пріоритетну підтримку проєктам із розбудови безбар’єрного простору у місцях працевлаштування, інфраструктурної, транспортної та інформаційної доступності, освітніх, медичних та соціальних послуг, житлового будівництва.

Вас може зацікавити

Верховна Рада України прийняла зміни до законодавства, що визначають діяльність Національного музею Голодомору-геноциду

Верховна Рада України прийняла зміни до законодавства, що визначають діяльність Національного музею Голодомору-геноциду

Як стирання української ідентичності перетворилось на інструмент війни та про важливість боротьби за культуру – в матеріалі експертів ЦСКІБ та Інституту публічних комунікацій

Як стирання української ідентичності перетворилось на інструмент війни та про важливість боротьби за культуру – в матеріалі експертів ЦСКІБ та Інституту публічних комунікацій