Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Києві стартував VII Міжнародний форум «Креативна Україна». 2024 — Rethinking. Culture

Сьогодні, 19 березня, у Київському академічному драматичному театрі на Подолі стартував VII Міжнародний форум «Креативна Україна». 2024 — Rethinking.Culture/Переосмислення. Культура. 

Переглянути фотоальбом

Мета заходу — продемонструвати, як у горнилі війни переосмислюється і зароджується нова українська культура і креативні індустрії та який внесок ці галузі роблять у боротьбу України проти агресії російської федерації. 

«На третій рік ворожого вторгнення наша культура розвивається. У містах, де постійно лунають сирени, водночас заповнені театри. І, мабуть, ніколи ще не було такої потужної Шевченківської премії, як цьогорічна. Частина її лауреатів зараз в окопах. Одне з гасел нашої Всеукраїнської програми ментального здоров’я — «Перетворити біль на силу». Це саме те, що робить наша сучасна культура», — відзначила Перша Леді України Олена Зеленська під час звернення до учасників форуму.

Т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв зауважив, що основним завданням держави є підтримка культури, що реалізується у тісній співпраці з культурним середовищем. 

«Ми переосмислили значення культури. До неї не можна ставитися за залишковим принципом. Культура та креативні індустрії — важливий чинник формування економіки під час війни та визначальний у відстоюванні позицій України у світі. Культуру створюють люди і ми маємо зберегти їх у професії. Держава має сприяти народженню, розвитку та поширенню культурних процесів в суспільстві», — сказав під час відкриття форуму т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв. 

Надзвичайний та Повноважний Посол Канади в Україні Наталка Цмоць підкреслила, що світова спільнота, зокрема Канада, підтримують українські культурні проєкти. 

«Росіяни намагаються вкрасти та притлумити українську ідентичність, але вони не досягнуть успіху, тому що Україна має безсумнівне багатство культурних талантів та спадку», — підкреслила вона. 

Протягом дня паралельно на двох сценах креативні підприємці, міжнародні експерти у сфері культури та економіки, представники органів державної влади та громадянського суспільства обговорювали розробку оптимальних шляхів формування креативної економіки в Україні. Учасники визначили подальшу комунікаційну стратегію української культурної дипломатії на нинішньому етапі війни та конкретні кроки щодо участі в інформаційному та дипломатичному протистоянні культурної і креативної спільноти.

Міжнародний форум «Креативна Україна» є найбільшою у Східній Європі платформою для обговорення державної політики у сфері культури та креативних індустрій. Щороку подія збирає кількадесят спікерів понад 10-ти країн світу. Політики, креативні підприємці, міжнародні експерти у галузі культури й економіки, представники органів державної влади та громадянського суспільства залучаються до розробки оптимальних шляхів формування креативної економіки в Україні. Форум проходить з 2017 року. 

Організатори заходу: Міністерство культури та інформаційної політики та Український центр культурних досліджень спільно з Design of Changes та Design4Ukraine у партнерстві з Групою Нафтогаз та Федерацією роботодавців нафтогазової галузі.

Форум відбувся за підтримки Українського культурного фонду, Українського інституту книги, Представництва Європейського Союзу в Україні та Офісу розвитку креативних індустрій при МКІП.

Вас може зацікавити

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв

Забезпечення прав працівників Державної бібліотеки України для юнацтва під час реорганізації – пріоритет для МКІП

Забезпечення прав працівників Державної бібліотеки України для юнацтва під час реорганізації – пріоритет для МКІП