Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Києві відкрилась вулична виставка фотографа Джима Сюмкая до 10-ї річниці вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні

Сьогодні, 19 лютого, на Контрактовій площі в Києві відкрилась виставка «Київ 2014. Повернення». Світлини з Майдану бельгійця Джима Сюмкая у символічній чорно-білій палітрі передають атмосферу найбільшого в новітній історії України протесту. Десять років тому він фіксував Революцію Гідності в столиці України. 

Фото Музею Майдану

Переглянути фотоальбом

В об’єктив фотографа потрапили самі учасники, побут мітингувальників, деталі наметового містечка та трагічні моменти прощання з Героями Небесної Сотні. 

«Автор виставки Джим Сюмкай громадянин Бельгії. Однак він не байдужий до того, що відбувалося в Україні й зафіксував події тут. Ця виставка є ще й прикладом культурної дипломатії. Надзвичайно важливо, що вона відкривається і в Києві, і в Брюсселі», – сказав заступник Міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко.

До 10-ї річниці вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні виставку паралельно з Києвом представлять і в Європарламенті у Брюсселі. Так закордонні партнери зможуть краще зрозуміти один із переломних моментів новітньої української історії та одночасно з українцями вшанувати Небесну Сотню.

«Це важлива виставка, тому що вона показує, як 10 років тому українці вийшли на вулиці, творячи Революцію Гідності. Вони вийшли, щоб захистити демократичні цінності, громадянські права та закон, право обирати власну долю та шлях країни. Українці не хотіли жити на колінах та кланятися владі, яка силою та насиллям намагалася підкорити їх. Це не спрацювало. І хоча після того російська федерація вторглася в Крим, Донбас, а два роки тому вторглася в Україну та спробувала захопити Київ, у неї це не вийшло. Спротив триває», — зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгії в Україні Пітер Ван Де Вельде.

Свої світлини Джим Сюмкай передав до архіву Музею Майдану. Близько сорока із них усі охочі можуть побачити на Контрактовій площі Києва до 21 квітня. Згодом розширений варіант виставки можна буде побачити у Галереї протестного мистецтва Музею Майдану.

Виставку відкрили: Тарас Шевченко, заступник Міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції; Максим Ярмистий, державний секретар Міністерства науки та освіти; Володимир Тиліщак, в.о. Голови Українського інституту національної пам’яті; Ігор Пошивайло, генеральний директор Національного музею Революції Гідності; Пітер Ван Де Вельде, Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгії в Україні.

Організатори: мерія міста Льєж (Бельгія), Український інститут національної пам’яті, Національний музей Революції Гідності, за підтримки Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики.Нагадаємо, цьогоріч Україна відзначає десяту річницю Майдану. Програма заходів до Дня Героїв Небесної Сотні тут

Вас може зацікавити

МЕДІА-ТОЛОКА у Києві: українські медійники, блогери та креативники обговорили можливості для розвитку

МЕДІА-ТОЛОКА у Києві: українські медійники, блогери та креативники обговорили можливості для розвитку

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві